Published On: Pon, ruj 12th, 2016

JAKO DOBRA VIJEST: Cijene smilja neće padati ispod 3 marke

Početak rujna ujedno znači i početak priprema za jesenju berbu smilja. Iako će ona početi tek za nekih 30 dana, već sada počinje se pripremati teren za ovaj veliki posao. – Opet se očekuju veliki prinosi smilja i skoro je sigurno kako ćemo imati ponovno zagušenje kada je u pitanju njegov otkup. Zbog toga većina plantažera već sada pokušava dogovoriti otkup i cijenu zelene mase – govore nam naši sugovornici. Ono što je svakako pitanje u ovoj priči je cijena po kojoj će se ove jeseni prodavati ulje od smilja. Prema dostupnim informacijama, prošle godine u isto doba otkupna cijena ulja bila je oko 1800 eura, a gotovo je sigurno kako će ove jeseni cijena biti znatno niža.

Pad cijena ulja
– Teško, odnosno, nemoguće je da će cijena ulja postići veću cijenu od 1800 eura, a zbog hiperprodukcije sigurno je kako će mnogi biti spremi ići i mnogo niže od toga. Već imate primjera u kojima pojedine tvrtke na prostoru Hercegovine otkupljuju ulje od smilja po cijeni od 1200 eura po litri i imali su veliki broj osoba koje su bile spremne prodati ulje po toj cijeni. Ne trebamo se iznenaditi ako priča ode u tom smjeru – ističu naši sugovornici. Zbog ovakve situacije i velike količine ulja od smilja koje se prozivodi u Hercegovini, ove godine otkupu s velikim oprezom prilaze i najveći kupci ovoga prozivoda. Mnogi od njih su prilikom prve berbe i destilacije prepolivili količinu kupljenog ulja jer tijekom jesenje berbe očekuju novi pad cijena ovoga ulja.
Otkupna cijena tri marke
– Činjenica je kako je Hercegovina promjenila stanje na tržištu i da su otkupljivači znatno oprezniji. To što pojednici već sada prodaju ulje po 1200 eura za litru, dovoljno govori u kojem smjeru se tržište kreće. A zamislite što će tek biti iduće godine kada urod smilja bude dvostruko veći nego ove godine – kaže nam jedan zagrebački sugovornik. Istodobno, poručuje kako i u takvom scenariju plantažeri ne bi trebali strahovati za otkupne cijene smilja koje, po njegovom mišljenju, ne bi trebali ili smjele biti niže od 3 KM. – I ako dođe do pada cijena ulja od smilja za 20 do 30 posto, nema nikakvog razloga za obaranje cijena zelene mase jer prostora za zaradu i dalje itetkako ima. Svakako će biti pokušaja da se to uradi, a hoće li do toga u konačnici i doći, ovisi isključivo o stavu onih koje se bave plantažnim uzgojem smilja – zaključili su naši sugovornici.
(Večernji List)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>