Published On: Ned, sij 24th, 2021

Jadranka Cigelj za “Avaz”: Želja mi je najveća, da presuda uništi RS i da BiH bude cjelovita

Okružni sud u New Yorku proglasio je Karadžića, RS i Srbiju krivim u parnici pet žena i naložio isplatu odštete koja iznosi milijarde maraka s kamatama

Žrtva mučenja i silovanja u logoru Omarska, Jadranka Cigelj, jedna je od pet žena u čijoj je tužbi Okružni sud u New Yorku proglasio krivim Radovana Karadžića, RS i Srbiju i naložio isplatu odštete, koja bi uskoro trebala biti na stolovima lokalnih sudova.

S rastom kamatnih stopa u međuvremenu, to su milijarde maraka, a postupak naplate inicirat će tim pravnika iz SAD-a i Hrvatske.

– Bit će to pozitivan ishod, ali ne znam kada, jer će se sve odužiti. Toplo se nadam da će ovo uništiti RS i konačno da će Bosna postati cjelina. To mi je najveća želja – kaže Cigelj.

 

 

Mučena je

Iako danas jedva preživljava, kaže da bi joj odšteta, koja samo u njenom slučaju iznosi 35 milijuna dolara bez kamata, osigurala pristojan život sinu, ali i pomogla mnogima koji nemaju od čega živjeti.

Rođena u Zagrebu, od sedme godine živi u Prijedoru, gdje je odvedena iz kuće, a potom 57 dana mučena, premlaćivana i silovana u logoru Omarska.

Mnogo je stvari podsjeća na to razdoblje danas, uglavnom bolovi u rebrima, koji su češći i intenzivniji u kasnijim godinama.

Jadranka je žena koja je zadivila svijet svojom hrabrošću.

Objavila je knjigu o strahotama koje je prošla, gostovala u programima najvećih svjetskih TV postaja, držala predavanja europskim i američkim parlamentarcima, prikupljala svjedočenja drugih žrtava …

Tijekom borbe za istinu o zločinima u BiH, a kasnije i za svoj humanitarni rad, dobila je čak 39 međunarodnih nagrada.

Austrijski “Der Standard” ju je 1995. proglasio osobom godine, a američki časopis 1998. godine Jadranku je uvrstio među sedam žena koje su obilježile stoljeće.

– To je bilo moje hodočašće. Morala sam prodavati dušu širom svijeta da napokon svijet sazna što se događa u Bosni. Te silne medalje držim u jednoj kutiji. Jedna također ima materijalnu vrijednost. Francuzi su mi dali zlato, pa sam rekla da bih, ako dođem u situaciju da nemam što jesti, barem imala što prodati – kaže Cigelj.

Napisala je i knjigu “Domovina boli”, što bi, kaže, moglo zabrinuti političare, ali je sinu prepustila obvezu da je objavi tek nakon njezine smrti.

Heroina na rubu izumiranja
Jadranka Cigelj danas živi u gradskom stanu u Hrvatskoj, a nakon plaćanja stanarine ne ostane joj mnogo za život.

Ovdje nemam prava jer sam bila stradalnik u Bosni, a u Bosni nemam prava na naknadu koju imaju žene žrtve rata jer sad ne živim u BiH. Ja sam ni na nebu ni na zemlji. A Bosna bi mi se mogla odužiti barem tim dodatkom koji iznosi 500 maraka, jer heroina je na rubu egzistencije – kaže Cigelj.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>