Published On: Pon, lis 12th, 2020

Jadran se obnavlja! Zabrane i korona učinile su svoje, riba nam se vratila

Urbi et orbi možemo objaviti vijest da se u našem Jadranskome moru nakon dužeg vremena opet počeo pojavljivati škamp, da se evidentno obnovio fond mola i tune, kozica proširila do Istre, a u opasnost došao švoj ilitiga list.

A ako se netko pita zašto smo svjedoci sve učestalijeg pojavljivanja morskih pasa i ulaska kitova u naš dio morskog plavetnila, evo i odgovora. Nije to samo zato što se klima bitno promijenila i napravila promjenu ravnoteže. Ulogu su svakako odigrale i veće količine tuna koje su zaštitom i regulacijom ribolova unutar Jadrana pronašle obilje hrane. I eto nam odjednom gostujućih velikih morskih bića koja su u Jadranu pronašla bogatu samoposlugu.

Iz prve nam ruke ove podatke šiba koćar Antonio Šunjić, prvi čovjek ceha ribara Splita i Splitsko-dalmatinske županije, piše Slobodna Dalmacija.

U županijskom cehu prijavljeno je 320 obrta za ribarstvo, od toga 70 koćarskih i 40 plivaričarskih, uz ostale im kolege iz branše, pojačane s podosta pridruženih izvancehovskih sudionika, nakupcima, prekupcima, trgovcima…

Šunjić kaže kako je na brojnost životinjske populacije u podmorju utjecaja imala i korona. Jer dok je ona jurila u prvoj zimskoj turi i ribare privezala na sidru, moru se dalo nekoliko mjeseci slobode. A znate kako to već ide kod slobode, s nepostojanjem ugroze, nastane vatromet života.

– Jadran se obnavlja. Jabučka kotlina zatvorena je već duže vrijeme, ali vidimo da je urodilo plodom jer se i škamp počeo vraćati. Nema ga puno, ali ipak se obnavlja. Vidite da ima sada i tune, zabrana lova pokazala je da je to bio pun pogodak. Unutar ZERP-a, tamo di imamo jedinstveni gospodarski pojas, trebalo bi uvesti još zabrana. Možda bi se trebale provesti još neke zabrane za zaštitu nekih ribljih fondova i na sjeveru i na jugu. Moramo zaštititi duboka hladnija područja, to su riblje baze. O tome se mora misliti kao na naš zalog za budućnost – kaže Antonio Šunjić.