Published On: Uto, tra 16th, 2013

JADNI LUCIĆ: Prodavao satiru raji koja ne konta ni ironiju. Sad mu prijete bombama…

Upravni dobor Udruženja/udruge BH novinari izražava zabrinutost zbog prijetnji smrću i ugrožavanja lične sigurnosti Predraga Lucića, novinara i književnika iz Hrvatske, koji su pokrenuti početkom aprila i traju do danas na brojnim portalima i društvenim mrežama u Bosni i Hercegovini.
 
Knjiga satirične poezije Predraga Lucića “Mjesec iznad Splita” promovirana je u Mostaru 22. februara ove godine u organizaciji portala Tačno.net iz Ljubuškog, a medijska hajka na njega pokrenuta je gotovo mjesec i pol kasnije poslije ponovnog postavljanja video klipa sa mostarske promocije na YouTube. Nakon toga je na portalu BošnajciNet objavljen huškački tekst u kojem je Predrag Lucić proglašen neprijateljem Bošnjaka a njegova poezija ”genocidnom” i “uvredljivom za žrtve zločina u Ahmićima”.
 
Upravni odbor BH novinara podržava slobodu debate o svim pitanjima od značaja za javnost, što uključuje različite, polemičke i suprotstavljene stavove o poeziji Predraga Lucića i porukama koje se njome šalju. U tom kontekstu, smatramo slobodom izražavanja javno objavljivanje protesta Udruženja porodica Bošnjaka – žrtava zločina u Ahmićima iz 1993, koji ne podržavaju Lucićev književni stil i njegovu poeziju.
 
Nedopustivo je, medjutim, da se književno djelo Predraga Lucića i osjećanja porodica žrtava zločina u Ahmićima suprotstavljaju jedno drugom kroz ciljane i osmišljene huškačke i ksenofobične medijske sadržaje na portalima ili komentare na forumima i društvenim mrežama. U tim tekstovima i komentarima preovladava jezik mržnje, šalju se otvoreni pozivi na linč i dovodi u pitanje život Predraga Lucića, kao i svih drugih osoba koje su digle svoj glas protiv pozivanja na nasilje putem interneta.
 
BH novinari javno prozivaju i pozivaju urednike online medija i administratore internetskih foruma i profila na različitim društvenim mrežama da hitno uklone huškačke sadržaje sa svojih stranica, te blokiraju posjetitelje foruma koji šire jezik mržnje i pozivaju na nasilje prema Predragu Luciću, urednicima portala Tačno.net i Udruženju BH novinari.
 
Podsjećamo, urednici i vlasnici portala su slobodni objavljivati najrazličitije sadržaje ali su istovremeno direktno odgovorni za informacije koje publikuju, kao i za postove na forumima koje administriraju. Pri tome moraju znati kako su širenje natrpeljivosti prema drugačijima i pozivanje na nasilje krivična djela koja za sobom povlače sankcije kako zbog činjenja tog djela, tako i zbog neprovodjenja radnji koje mogu spriječiti ili umanjiti posljedice krivičnog djela. Krajnje je vrijeme da se u BiH sa puno više odgovornosti i profesionalne ozbiljnosti počne upravljati sadržajima internet medija, posebno onih koji šire mržnju na nacionalnoj, vjerskoj, političkoj, rodnoj, seksualnoj i svakoj drugoj osnovi!
 
 
Upravni odobr BH novinari