Published On: Pon, stu 15th, 2021

JAČANJE MIRA U SVIJETU SE NASTAVLJA: Američka vojska razvija najubojitiji laser u povijesti čovječanstva

Američka vojska potpisala je ugovor s kompanijama General Atomics i Boeing prema kojem će te dvije kompanije surađivati u razvoju najmoćnijeg vojnog lasera u svijetu.

Spomenuti ugovor napravio je ured američke vojske za brze sposobnosti i kritične tehnologije (RCCTO), s konačnim ciljem demonstriranja rada solid-state laserskog sustava naoružanja visoke energije distribuiranog pojačanja i klase 300 kilovata.

General Atomics bit će zadužen za razvoj samog lasera, dok će Boeing pronaći način kako integrirati usmjerivač snopa u taj laser snage 300 kilovata.

Prototip podsustava laserskog oružja velike snage, kompaktnog laserskog oružja koji će GA-EMS isporučiti prema ovom ugovoru, proizvodit će smrtonosnu snagu veću od bilo čega što se dosad pojavilo na terenu, naglasio je u izjavi Scott Forney, predsjednik General Atomicsa.

Američka mornarica je još 2014. godine u primjenu stavila laserski sustav snage 30 kilovata, a prošle godine pkazali su djelovanje sustava snage 150 kilovata. Sustav od 300 kilovata, uzevši navedeno u obzir, predstavljao bi ogroman tehnološki skok za koji se smatra da je potreban kako bi se držao korak s kineskim brzorazvijajućim sustavom hipersoničnih raketa.

Američki general stožera John Hyten rekao je da je Kina već provela na stotine testiranja hipersoničnih raketa.

Vladini znanstvenici upozorili su da te rakete “krše zakone fizike” te da imaju sposobnost izbjeći sustav američke proturaketne obrane.

Razvoj lasera snage 300 kilovata imat će obranu od takvih prijetnji na umu.

Taj bi sustav trebao biti visoko mobilan uporabom baterija i emergetskih mreža, što bi SAD-u trebalo dati obrambenu prednost pred neprijateljskim hipersoničnim raketama.

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Bruce Lee.
Bruce Lee.
8 mjeseci prije

mir i oružje ,dobra fora

Antara
Antara
8 mjeseci prije

Aha ali u Dizni filmovima.

Antara
Antara
8 mjeseci prije

Znate li koja jačina električne baterije treba za to? Oni to ne mogu riješiti.

Antara
Antara
8 mjeseci prije

Providna amurska propaganda.

Antara
Antara
8 mjeseci prije

Njihovih 300 kva je dovoljno od čaršije da se gađa do Marin dvora.