Published On: Uto, velj. 13th, 2018

JA SAM KOROV A TI HIBISKUS: Posvađali se Amer i Rus

Amerikanci se miješaju u unutarnje poslove drugih država, krše načela slobodnog tržišta i provode politiku nepoštene konkurencije, priopćio je ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov u odgovoru na izjavu američkog kolege Roberta Kohorsta kako bi bilo pogrešno da Hrvatska Inu proda Rusima. Azimov je priopćio da je začuđen Kohorstovom izjavom i da zbog nje žali, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

“Izjava je još jedan primjer američke politike nepoštene konkurencije, miješanja u unutarnje poslove drugih država, kršenja načela slobode tržišne ekonomije”, poručio je Azimov. “Neprikladno je stranim državama poučavati suverenu Hrvatsku kako voditi svoju politiku u nacionalnom interesu svojih građana. Suverena Hrvatska sama određuje svoje partnere, koji su stvarno, a ne na riječima, spremni pružiti realnu pomoć njezinu gospodarskom razvoju”, naglasio je Azimov.

SAD ne žel da Inu kupi ruska kompanija, izjavio je novi američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst, ocijenivši da bi to bila pogreška.

Na Hrvatskoj je da odluči kome će prodati kompaniju, ali mi mislimo da bi to bila pogreška, kazao je američki veleposlanik u razgovoru s hrvatskim novinarima, javlja HRT.

Prema njegovim riječima, Rusija je remetilački čimbenik u regiji, a SAD bi kao partnera htio vidjeti zemlju kojoj je u snažnom interesu da Hrvatska bude uspješna. Hrvatskoj želimo partnera koji će biti spreman pružiti potporu, dodao je veleposlanik.

Istaknuo je da američku stranu ohrabruje činjenica da je vlada (Hrvatske) raspisala natječaj za odabir kvalificiranih savjetnika. Prvi korak u svim pregovorima je da dobro razumijete činjenice i alternative (…) a čini se da su ti savjetnici, od kojih su neki američke, a neki europske tvrtke, vrlo kvalificirani savjetnici i čim ih se angažira, moći će savjetovati vladu i tada ste u poziciji da sklopite bolji gospodarski sporazum. Potičemo hrvatsku stranu da angažira najvrsnije savjetnike i postignu dobar gospodarski sporazum, rekao je Kohorst.

Potkraj prošle godine glavni direktor ruske energetske kompanije Rosneft kazao je da je njegova strana zainteresirana za kupnju dionica Ine.

Svakako smo zainteresirani za ulaganja u regiji i razmatramo mogućnost ulaska u vlasničku strukturu Ine, kazao je tada Igor Sečin./HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer