Published On: Ned, srp 8th, 2018

Izvučena četiri dječaka iz špilje

RANO jutros po srednjoeuropskom vremenu počela je operacija spašavanja 12 dječaka koji su već danima zarobljeni duboko u utrobi tajlandske spilje. Operacija će trajati satima, a moguće i danima. Riječ je o jako rizičnom pothvatu kojim će se dječake, jednog po jednog, izvlačiti uz pomoć profesionalnih ronioca.

Prva dva dječaka izvučena su oko 13 sati. Službena potvrda stigla je oko 14.

15:05 Tajlandski marinci potvrdili su da su spašena četvorica dječaka iz spilje. Liječnik je kazao kako su prvo izvlačili dječake koji su bili u najlošijem fizičkom stanju.

14:50 Novinar Florian Witluski iz Bankoka iznio je neke nove podatke o spašavanju. On kaže, a BBC prenosi, da je australski doktor koji je u spilji odlučio da prvo idu najslabiji dječaci. Uvjeti u spilji su, kaže, najbolji u zadnjih nekoliko dana.

To je i, piše Witluski, ubrzalo putovanje dječacima pa su prva dvojica izašla dva sata ranije nego je predviđeno.

14:45 Ispred špilje čeka trinaest liječničkih ekipa, svaka s vlastitim helikopterom i ambulantnim vozilom, jednim za svakog dječaka i za njihova trenera. Izvor iz bolnice Prachanukroh, od špilje udaljene 70 km za Reuters je kazao da je ondje u punoj pripravnosti pet ekipa hitne medicinske pomoći, a uz njih je spremno još 30 liječnika te da su svi vrlo napeti.

Nakon prvog pregleda u poljskoj bolnici podignutoj pokraj špilje svi će dječaci biti prevezeni u bolnicu.

“Medicinsko osoblje bolnice Prachanukroh sretno je zbog toga što akcija spašavanja dosad teče uspješno, no istodobno su zabrinuti zbog njihova zdravstvenog stanja”, kazala je zaposlenica bolnice, želeći ostati anonimna.

Područje oko i ispred bolnice osiguravaju brojni policajci koji patroliraju područjem.

14:30 Kongcheep Tantrawanit, general tajlandske vojske, kazao je kako se očekuje da će uskoro iz spilje išetati još četiri dječaka. Oni su trenutno u spasilačkom kampu unutar spilje.

“Četiri dječaka su došla do Komore 3 i uskoro će izaći iz spilje”, rekao je Kongcheep Tantrawanit, prenosi BBC.

14:20 Najbliža bolnica udaljena je oko sat vremena. Tamo su obitelji dječaka. Blizu spilje ima puno vozila hitne pomoći, a maloprije je poletio i jedan helikopter.

14:05 Tajlandske vlasti potvrdile su ranija pisanja. Dva dječaka su spašena.

“Dva dječaka su vani. Trenutno su u poljskoj bolnici kraj spilje”, kazao je Tossathep Boonthong, šef zdravstva pokrajine Chiang Rai.

“Još nisu otišli u bolnicu”, dodao je.

13:50 Informaciju o spašavanju dvojice dječaka objavio je i Reuters pozivajući se na lokalne vlasti. No, službene potvrde još nema.

13:18 Tajlandski mediji pišu, a BBC prenosi, da su spašena prva dva dječaka. No, službene potvrde nema pa će za točne informacije trebati malo pričekati.

13:00 Narongsak Osottanakorn, voditelj operacije spašavanja i guverner lokalne pokrajine, kazao je da je operacija počela u deset sati po lokalnom vremenu.

Objavio je neke detaljnije informacije o operaciji. Skupina od 13 ronioca iz cijelog svijeta ušla je u spilju. Deest od njih krenuli su prema Komori 9 gdje se nalaze dječaci. Njima su se kasnije pridružila još tri ronioca.

U spilji se nalazi još cijeli niz operativaca. Oni su smješteni svugdje. Glavni dio operacije, onaj najteži, između Komora 2 i 3 obavit će se uz pomoć konopca.

No, Osottanakorn sada nije želio precizirati kad će prvi dječaci ugledati svjetlo dana. Riječ je o, naglašava, kompliciranoj operaciji te nije poznato kad će biti izvedena prva grupa vani.

Unutra će dječake prvo pregledati liječnici i ustanoviti koji su u stanju izaći vani.

12:45 Kako javlja BBC, kiša je stala. To su odlične vijesti.

12:20 Rafael Aroush, izraelski ronilac koji živi na Tajlandu i radi na spašavanju za CNN je kazao kako je vrijeme veliki faktor te je trenutno “zapravo jako zaštrašujuće”. Podsjetimo, na Tajlandu je počela padati jaka kiša.

Rekao je kako se u spilju ulijeva voda sa mnogo mjesta te kako bi velika količina kiše mogla “uništiti cijelu operaciju”.

“Brzina je jako važna. Mogla bi se dogoditi neka krucijalna promjena u planu pa bi netko mogao donijeti odluku da ih se više izvuče danas”, rekao je.

11:30 U akciji već danima sudjeluje i danski ronilac srpskog podrijetla Ivan Karadžić. Kaže kako je jako umoran i da jedva spava. Opisao je kako spilja izgleda iznutra.

 

 

 

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x