Published On: Fri, Oct 30th, 2015

IZVJEŠTAJ TAJNE SLUŽBE: Džihadisti planiraju velike napade, morali smo hakirati računala


Andrew Parker, direktor britanske obavještajne službe MI5 kaže da je trenutačna razina prijetnji od strane džihadista koji žive u Velikoj Britaniji na najvišoj razini koju je vidio u 32 godine svoje karijere, piše Telegraph.

Također je prvi put javno priznao da je MI5 morao provesti hakiranje kompjutera kako bi slomio komunikaciju džihadista te tako osujetiti napad terorističke mreže.

Prilikom godišnjeg izvještaja o obrani i sigurnosti, Parker je rekao da je u posljednjih 12 mjeseci njegova agencija zaustavila šest terorističkih prijetnji u Velikoj Britaniji te sedam izvan države.

Četiri petine od 4.000 jakih izbora agencije usmjereni su na stopiranje terorističkih napada, s povećanjem broja onih koji su povezani sa Sirijom i lslamskom državom.

‘Više od 750 ekstremista iz ove zemlje putovalo je u Siriju, a porast prijetnje ne pokazuje znakove usporavanja. Vidimo prijetnje protiv Velike Britanije kojima upravljaju teroristi u Siriji, one omogućene kontaktima u Siriji i one inspirirane ISIL-ovski sofisticiranim iskorištavanjem tehnologije.

Britanci se brzo radikaliziraju na internetu, a potom ih se ohrabruje da izvode niskotehnološke, ali smrtonosne napade.

Osim toga, u nizu napada u Europi i na drugim mjestima ove godine, vidjeli smo veće ambicije za napadima koji bi izazvali veći broj žrtava’, izvijestio je Parker.

Iako se većinom piše o ISIL-u kao terorističkoj prijetnji, Parker kaže da je al-Qaeda još uvijek velika prijetnja te da i oni planiraju velike napade u Britaniji.

‘Sve to znači da je prijetnja s kojom se suočavamo danas na razini koju nisam vidio nikada u svojoj karijeri’, zaključuje Parker.

( dnevnik.hr )