IZVJEŠTAJ RS-A VIJEĆU SIGURNOSTI UN-A: Daytonsko uređenje nužno za stabilnost države

Daytonska struktura BiH nužna je za stabilnost i funkcionalno upravljanje koje nalažu europske integracije, istaknuto je u 13. Izvještaju Republike Srpske koji je upućen Vijeću sigurnosti UN.

U dokumentu se napominje kako Ustav BiH održava stabilnost i demokratsku vlast u BiH kroz federalnu, dvoentitetsku strukturu i različite mehanizme koji su pažljivo koncipirani tako da zaštite entitete i tri konstitutivna naroda BiH.

– Zastoj između bošnjačkih i hrvatskih stranaka u BiH u pogledu izvršenja odluke Europskog suda za ljudska prava u predmetu ‘Sejdić-Finci’ pokazuje osjetljivost ravnoteže postignute u daytonskom Ustavu – naglašava se u Izvještaju. 

RS ističe da su ustavni mehanizmi zaštite za svaki od tri konstitutivna naroda i dalje potreba koju duboko osjeća većina građana, što jasno pokazuje upravo ta dugotrajna i teška rasprava o tome kako izmijeniti Ustav BiH radi provođenja odluke “Sejdić-Finci”.

Republika Srpska napominje da nije usamljena u bojaznima u pogledu zaštite prava konstitutivnih naroda BiH. – Nova predsjednica Hrvatske /Kolinda Grabar-Kitarović/ podržala je napore hrvatskih političkih stranaka na punoj zaštiti prava Hrvata kao konstitutivnog naroda – podsjeća se u Izvještaju.

U dokumentu se navodi kako ustavni mehanizmi koji štite interese konstitutivnih naroda i entiteta znače da propisi o spornom pitanju moraju biti proizvod dogovora i konsenzusa umjesto diktata proste većine, što jeste izazov, ali je nužan za stabilnost u BiH i zaštitu konstitutivnih naroda od represije ili marginalizacije.

– Kao što posmatrači BiH znaju, često je izuzetno teško postići politički konsenzus potreban za djelovanje na razini BiH. To ne iznenađuje pošto postoji oštra razlika u stavovima između izbornog tijela u Srpskoj i Federaciji BiH i između glasača iz tri konstitutivna naroda – pojašnjava se u Izvještaju.

Ukazujući da su problemi u postizanju konsenzusa na državnoj razini svojstveni višenacionalnom državnom uređenju kao što je slučaj sa BiH, Srpska navodi da je, međutim, prema Ustavu BiH – kako je napisan – to trebalo da bude rješiv problem zato što je uspostavljen federalni sistem koji strogo ograničava nadležnosti razine BiH, čime su na minimum svedene odluke koje je potrebno donijeti na nivou BiH.

– Nažalost, današnja uprava u BiH ne pridržava se ustavnog mandata kojim je uspostavljen decentralizirani federalni sustav. Nedugo nakon Daytonskog sporazuma, visoki predstavnik je počeo i postepeno konsolidirati ovlaštenja na razini BiH suprotno Ustavu – napominje se u dokumentu.

Podsjeća se kako je visoki predstavnik prvo sebi dao široka “bonska ovlašćenja” kojima je istisnuo cjelokupan demokratski sustav uspostavljen Ustavom, a onda ta ovlaštenja iskoristio za donošenje diktatorskih odluka – ponekad izravno, a ponekad neizravno – s ciljem sustavnog centraliziranja vlasti u Sarajevu.

– Daytonski ustavni sustav, koncipiran tako da na minimum svede mogućnost političkog konflikta, preokrenut je naglavačke kako bi se ta mogućnost maksimalno povećala. Prenošenje velikog broja nadležnosti, koje je izvršio visoki predstavnik, u stupnju u kom je najteže postići konsenzus, recept je za rastrošnu i nedjelotvornu vlast – upozorava Srpska.

– Decentralizirani sustav BiH također je u skladu sa budućim obvezama BiH kao članice EU. Kompatibilnost decentraliziranih struktura sa članstvom u EU svaki dan pokazuju postojeće članice Unije, kao što su Njemačka, Španjolska, Belgija i Italija –  napominje se u 13. Izvještaju Republike Srpske Vijeću sigurnosti UN.