Published On: Čet, kol 30th, 2018

Izvještaj EP o stanju u BiH: Jedna stvar brine posebno

Samo dan nakon što je u Evropskom parlamentu predstavljeno novo izvješće o stanju u Bosni i Hercegovini, u posjetu Sarajevu stiglo je izaslanstvo Europskog parlamenta.

S posebnom pozornošću Europa prati predstojeće izbore i nedostatak dogovora. Posjeta dolazi i nakon pisanja bivših visokih predstavnika europskoj povjerenici Federici Mogherini u kojem se izražava zabrinutost zbog mogućeg novog crtanja granica na Balkanu.

U europskom parlamentu ipak o tome nema rasprave, iako su pojedini zastupnici Bundestaga itekako zabrinuti eventualnim razvojem situacije.

Stagnacija u ekonomskim reformama,bez pomaka u borbi s korupcijom i kriminalom. Bez napretka u jačanju vladavine prava i zaštite ljudskih prava. Dijelovi su novog europskog izvještaja o BiH. Posebna briga izbori.

Zbog izostanka dogovora o reformi Izbornog zakona, izbori u listopadu se moraju održati u odgovarajućim uvjetima a rezultate izbora bez odlaganja moraju biti vidljivi u praksi. To je najmanje što se može očekivati od jedne države koja želi biti kandidat za EU“, smatra Cristian Dan Preda, izvjestilac EP za BiH.

U tom kontekstu iznova i rasprava u Evropskom parlamentu, u kojoj su prednjačili hrvatski zastupnici – kako osigurati da jedan narod drugom ne bira predstavnike. Stoga i poruke – Dejton više nije funkcionalan. Neophodne izmjene.

Ja osobno mogu reći ono što i jučer pred Odborom za vanjske poslove da se nakon toliko godina ne vidi korak naprijed da se mi moramo suočiti s tom činjenicom da se neke stvari moraju apsolutno promatrati iz ugla što je to što je učinjeno pogrešno ovdje i da se čitav sistem resetira“, kaže Željana Zovko, zastupnica u EP.

Pojedini zastupnici jučer su negodovali i zašto su određene teme zaobiđene.

U Izvještaju niste tretirali utjecaj drugih zemalja na BiH. U prvom redu mislim na odnos Rusije i Republike Srpske. Ali s druge strane, mislim i na utjecaj Turske i zemalja Golfskog zaljeva. Što to može značiti za pristup BiH EU? Kakav je vaš stav spram ovih vanjskih faktora? S obzirom na to da oni postoje na Zapadnom Balkanu, a mi moramo pomno da ih pratimo“, riječi su Basa Beldera, zastupnika u EP.

Govora nije bilo ni o tome da li će pregovori Kosova i Srbije, otvoriti Pandorinu kutiju. Da li će se ostvariti strahovi mnogih i doći do prekrajanja granica na Kosovu, što bi se, mnogi su stava, moglo reflektirati na BiH. DW bilježi sljedeće izjave u Bundestagu.

Ako bi se dozvolilo prekrajanje granica dolazimo u mogućnost da u Evropi dođe do stvaranja 40 novih država, što će zasigurno odvesti u haos i sukobe. Razmjena teritorija je vraćanje u Srednji vijek kada su feudalci pomicali narode mimo njihove volje. Posljedice mogu ići od BiH i Makedonije, sve do Krima i Pridnjestrovlja“, kazao je Josip Juratović.

Ne vodi cilju, zapravo više iritira, kada se opet trabunja o novom povlačenju granica. O tome ne mislim ništa dobro i vidim opasnost od destabilizacije kao posljedicu takvih misaonih igara“, ističe Peter Bayer, prenosi  N1

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare