Published On: Sub, sij 13th, 2018

Izvješće za Senat SAD-a: Dodik je Putinov sugovornik u BiH

U izvješću nazvanom ”Putinov asimetrični napad na demokraciju u Rusiji i Europi: Posljedice po nacionalnu sigurnost SAD-a” navodi se da je Milorad Dodik Putinov sugovornik u BiH. Izvješće su za Senat Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pripremili senatori iz reda Demokrata. U izvješću nazvanom ”Putinov asimetrični napad na demokraciju u Rusiji i Europi: Posljedice po nacionalnu sigurnost SAD-a”, se navodi da su dijelovi vlade u Bosni i Hercegovini izrazili želju da se priključe NATO-u.

”Da bi se krenulo naprijed, međutim, sve tri konstitutivne nacionalnosti zastupljene u bosanskom Predsjedništvu – Hrvati, Bošnjaci i Srbi – morat će se složiti oko bosanske aplikacije za NATO i provesti odgovarajuće reforme. Republika Srpska jedna je od dvije u velikoj mjeri autonomne ustavne jedinice u Bosni. Većinski je srpska i održava bliske odnose s Moskvom. Prigovor RS-a na pridruživanje NATO bi srušio svaki dogovor. Iako je središnja vlada u Sarajevu izrazila podršku za provođenje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP), parlamentu u RS-u je u listopadu 2017. godine donio neobavezujuću rezoluciju protiv potencijalnog članstva Bosne u vojnom savezu”, stoji u izvješću u koji je N1 imala uvid.

Posljednjih godina Rusija je pojačala svoj odnos s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, koji bi se mogao pokazati korisnim za ometanje Bosne u kontekstu NATO-a, navodi se u izvještaju. ”Iako Dodik nije šef bosanske vlasti, Vladimir Putin sastao se s njim u više navrata, ne susrećući se sa središnjom vladom u Sarajevu – diplomatski protokol koji jasno pokazuje da je on ruski sugovornik. Ruska vlada je također javno izrazila svoju podršku referendumu u RS za koji je Ustavni sud utvrdio da je povrijeđeno pravo nesrba”, navodi se. ”Ako bi Bosna trebala napraviti značajan napredak prema NATO-u, Rusija bi mogla utjecati na RS kako bi spriječila napredak. Medijski prostor već je spreman za tu mogućnost jer se mediji RS-a oslanjaju na anti-NATO i anti-EU sadržaj iz Sputnika u Beogradu. Ruski utjecaj u Banja Luci, de facto glavnom gradu RS-a, se prožima – središnji kiosci su ispunjeni majicama, šalicama za kavu i drugim suvenirima koji veličaju Rusku Federaciju i Vladimira Putina”, navodi se u izvješću, prenosi N1.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x