Published On: Pon, stu 4th, 2019

IZVJEŠĆE VLADE RS UN-U: OHR konačno treba zatvoriti svoja vrata

Ured visokog predstavnika treba se odreknuti ”nelegalnih bonskih ovlasti” i zatvoriti svoja vrata, poručuje se u 22. izvješću Vlade Republike Srpske upućenom Vijeću sigurnosti UN-a.

U ovom dokumentu se podsjeća da je i predsjedatelj OESS-a i bivši visoki predstavnik Miroslav Lajčak ”nedavno izjavio da je prošlo vrijeme kada je odluke donosila međunarodna zajednica umjesto političara u BiH, da cilj nije produžavati međunarodni protektorat, nego pomoći BiH da postane potpuno neovisna, te da međunarodna zajednica u BiH treba savjetovati i posredovati, a ne donositi odluke”.

Također, naglašava se i da je bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch u svibnju rekao da je “OHR poratna institucija” i da je ”vrijeme bonskih ovlasti prošlo”.

U tekstu se ističe da međunarodni dužnosnici ponekad govore o daytonskom ustavnom uređenju ”kao da je tek skup privremenih mjera”, navodeći primjer američkog specijalnog predstavnika za Balkan Matthewa Palmera koji je u rujnu izjavio da “Daytonski sporazum nikada nije ni trebalo biti fiksan, nego promjenjiv okvir”.

“Ovakvi komentari, čak i kada su dani u najboljoj namjeri, samo ohrabruju SDA da traži ukidanje entiteta i drugih daytonskih mehanizama zaštite konstitutivnih naroda u BiH i tjeraju druge skupine, kojima je Daytonom zajamčena određena mjera zaštite i autonomije, da se osjećaju ugroženo i shodno tome reagiraju”, tvrdi se u 22. Izvješću Vlade Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske usvojila je, podsjećamo, Dvadeset i drugo Izvješće Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda koji je, u ime ovog entiteta kao potpisnice svih aneksa koji čine Daytonski sporazum, generalnom tajniku UN-a i zemljama članicama Vijeća sigurnosti, uputio predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Dvadeset i drugo Izvješće Republike Srpske Vijeću sigurnosti UN-a odnosi se na razdoblje svibanj 2018. – listopad 2019. godine i u njemu, kao i u svojim dosadašnjim izvješćima, Vlada Republike Srpske izražava svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima s kojima se suočava BiH, a s ciljem razjašnjavanja svojih stanovišta članovima Vijeća sigurnosti i međunarodne zajednice, navode.

Integralno izvješće ovog entiteta koji je poslano na adresu Vijeća sigurnosti UN-a, a uoči izvješća koji će ovom tijelu predstaviti visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, možete pročitati  OVDJE./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare