Published On: Sri, sij. 24th, 2018

IZVANREDNO STANJE U SARAJEVU: “Izvedite ljude i borite se za bolji položaj, jer SDA voli samo svoju fotelju!”

Mešalić Bajramoviću: Izvedite 20.000 radnika na ulice, jer SDA nema simpatije prema radnicima

Mahir Mešalić, poslanik DF-a kazao je da mnogi radnici žure da se umirove po starom zakonu, što dovoljno govori koliko je novi predloženi zakon loš, piše Avaz.

Pozvao je Ismeta Bajramovića da izvede 20.000 radnika na ulice, jer SDA nema simpatije prema radnicima.

– Izvedite ljude i borite se za bolji položaj, jer SDA voli samo svoju fotelju, njih vi ne zanimate – kazao je Mešalić.

Nepravedan odnos prema budućim umirovljenicima

Faruk Ćupina, poslanik iz SBB-a, ukazao je na nepravedan odnos prema budućim umirovljenicima koji dolaze iz realnog sektora.

Ukazao je i na nedostatak u Prijedlogu zakona kada je riječ o povećanju minimalnih penzija koju prima 250.000 umirovljenika. Istaknuo je da se radi o složenom obračunu koji može dovesti do nejednakog odnosa umirovljenika.

– Smatram da se radi o važnom zakonskom rješenju. Kao pravnik, moram istaći da moramo donositi zakone koji su u skladu s Ustavom. A ovo može biti pitanje koje ne može pretrpjeti kritiku Ustavnog suda – kazao je Ćupina.

On je podsjetio i na dug Vlade FBiH prema Zavodu PIO koji trenutno iznosi 75 milijuna KM.

Za riječ se javila i poslanica SBiH Azra Hadžimehmedović, koja je kazala da su iz ove stranke na zakon o PIO uložili tri amandmana.

– Vrijeđaju objašnjenja Vlade na odgovore o našim amandmanima. Nadam se da ovo nisu pisali ekonomisti jer se ovim vrijeđa struka – kazala je Hadžimehmedović.

Adžemu je replicirao poslanik SDP-a Damir Mašić te je kazao da je premijer otvorio firme, ali privatne.

Adžem: Premijeru, propala je reforma

Tijekom rasprave poslanik Dževad Adžem, iz DF-a, kazao je da je Parlament donio Zakon o kladionicama da ne bi po hitnim postupcima morali donositi zakone.

Pustio je tonski snimak na kojem je premijer Fadil Novalić obećao otvaranje radnih mjesta.

– Premijer je rekao da će omogućiti otvaranje firmi u 2016. godini, a to nije uradio. Javna riječ izrečena je obaveza, morate stati iza nje. Premijeru, propala je reforma. Ovako nametnutim zakonima, otjerat ćete još ovo građana što je ostalo  – kazao je Adžem.

Dodao je da reformom koju je Novalić provodio, broj nezaposlenih sa 120.000 porastao na 150.000 u FBiH.

– To je rezultat vaše politike, a to pokazuje zadnji izvještaj o kretanju BiH ka EU – istaknuo je on.

Također, obratio se ministru za boračka pitanja Salki Bukvareviću.

– Ja se vama divim da sjedite tu, a da ste omogućili ovo što govori predsjednik Sindikata, da je preko vaših neizgovorenih riječi nametnuta najteža moguća nepravda upravo onima koji su odbranili ovu zemlju. Sram vas bilo gospodine Bukvareviću – kazao je Adžem.

Zbog ovih izgovorenih riječi u sali je nastao kaos. Predsjedavajući sjednice Edin Mušić kazao je da zbog ove izjave može da traži pauzu, jer je poslanik otišao predaleko.

Adžem je na to kazao da ministar za boračka pitanja treba imati gard i poštovanje, a Bukvarević nema legitimitet ove skupštine da sjedi na toj poziciji.

Kako javlja “Avazov” novinar sa lica mjesta, u hodniku ispred sale, gdje se održava sjednica, prisutni su pripadnici specijalne jedinice.

Foto: A. Nuhanović

Prisutnima se obratio i Ismet Bajramović, predsjednik SSS-a BiH, te je rekao da je poslije Zakona o radu ovo najvažniji zakon za radnike, odnosno buduće umirovljenike.

Dan žalosti za sve umirovljenike

Elvir Karajbić, poslanik SDP-a, kazao je da je ovaj zakon štetan za buduće radnike.

– Odgovorno tvrdim da će buduće mirovine biti manje za 30 posto. Vlada ponovo obmanjuje i Parlament i radnike. Postavljam pitanje Vladi zašto su prekinuli razgovore sa ekonomsko-socijalnim partnerima koji su ukazivali na štetnost ovog zakona – kazao je Karajbić.

On je rekao da je ovaj zakon “šarena laža” i oni koji traže da ranije idu u mirovinu imat će četiri posto niže mirovine.

– Mogu borci ići u mirovinu sa 62 godine i 42 godine radnog staža. Mogu, ali će im mirovine biti manje za 19,5 posto. Da bi imao punu mirovinu, mora imati 68 godina. To su borci iz rovova, eto šta su dobili. Dva posto će biti veće mirovine onima koji budu radili duže od 65 godina. Zato je sve ovo šarena laža – kazao je Karajbić.

Dodao je da je sporna izjava premijera Novalića da je Sindikat dao na ESV-u podršku ovom zakonu.

Podsjetio je da je Klub SDP-a uložio 75 amandmana na ovaj zakon.

– Vlada, donošenjem ovog zakona, postaje neprijatelj i novim i starim penzionerima. Danas je dan žalosti za sve umirovljenike – kazao je Karajbić.

Drljača predstavio zakon o PIO

Ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača kazao je da je zakon o PIO jedan od ključnih zakona te je poslanicima predstavio njegove osnove.

On je rekao da je cilj stabilizirati mirovinski sustav i omogućiti pravičniji sustav izračuna mirovina uvođenjem bodovnog sustava. Pored ostalog, prezentirao je izračune mirovina za tri različite kategorije.

Kako je naveo, mirovinaa učiteljice sa 40 godina staža po trenutnom zakonu je 635, a prema novom bila bi 672. Policajcima sa srednjom stručnom spremom i 40 godina staža, odnosno 30 efektivnog i deset benificiranog, sada je penzija 613, a po novom izračunu bila bi 560 maraka. Kada je u pitanju realni sektor, radnicima bi plaća bila povećana za 25 maraka.

 

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer