Published On: Sun, Oct 25th, 2015

IZVANREDNI SASTANAK U BRUXELLESU Evo što sadrži Junckerov plan za izbjeglice, Milanoviću neprihvatljiv

Na današnjem izvanrednom sastanku u Bruxellesu okupit će se čelnici devet država EU-a te Srbije i Makedonije, kroz koje prolazi balkanska izbjeglička ruta. Od njih se očekuje izvediv plan zaštite izbjeglica i migranata.

Uoči sastanka predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poslao je pozvanima plan u 16 točaka. Juncker od sudionika sastanka traži da se obvežu da neće poticati dolazak migranata na granice drugih zemalja bez njihova pristanka,saznaje HRT. Čelnici se moraju obvezati da će se suzdržati od olakšavanja kretanja izbjeglica ili migranata na granice druge zemlje bez njezina pristanka. Politika usmjeravanja izbjeglica prema susjednoj zemlji nije prihvatljiva, stoji u nacrtu dokumenta.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović nazvao je nacrt dokumenta pripremljenog za sastanak zemalja EU-a neozbiljnim i potpuno nerealnim. Uvjeren je da se takav dokument neće prihvatiti, a od EU-a očekuje da problem riješi ondje gdje je i nastao – na granici između Turske i Grčke. Nemoguće je da se ljudi, kada jednom uđu, ne šalju dalje. Tko god je to napisao, uopće ne razumije kako stvari funkcioniraju, probudio se iz višemjesečnog sna. Nikakvih obveza za Hrvatsku neće biti, ni jedne jedine. I kad bismo o tome razmišljali, vjerojatno bismo sazvali Sabor, ali ništa od toga, kazao je Milanović.

Najvažnija točka mini-summita – Junckerov plan

Sudionici sastanka u roku od 24 sata trebaju imenovati osobe za kontakt kako bi se olakšala razmjena informacija i koordinacija u upravljanju izbjegličkim valom. Svaka zemlja treba povećati kapacitete za izbjeglice kako bi im pružila utočište, hranu, vodu i zdravstvenu zaštitu ili pokrenuti mehanizam EU-a za civilnu zaštitu. Zemlje moraju razmjenjivati informacije o kapacitetima kako bi se osigurala njihova maksimalna iskorištenost. U svakoj zemlji treba osigurati kapacitete za registraciju izbjeglica i uzimanje biometrijskih podataka. Migranti koji ne ispunjavaju uvjete za azil trebali bi biti vraćeni. Tehničku pomoć pružio bi Frontex.

Frontexova potpora za Sloveniju i RH, te Grčku i Makedoniju

Predsjednik Komisije predlaže raspoređivanje Frontexove potpore u Sloveniji na granici s Hrvatskom te u Hrvatskoj radi detektiranja ilegalnih prelazaka i za potporu u registriranju i uzimanju otisaka prstiju. Predviđa se raspoređivanje 400 graničnih čuvara s opremom nakon što Slovenija aktivira mehanizam za brze granične intervencijske timove (Rabit). Slovenija je već objavila da joj u početku treba 400 policajaca, a dugoročno do 2000 za pomoć u nadzoru granica, ali ne želi Frontexove snage. Predlaže da se one uspostave na granici Hrvatske i Srbije odnosno Grčke i Turske. Predviđa se i aktiviranje Frontexa na granici Grčke i Makedonije i pojačana borba protiv krijumčara ljudi.

Na mini-summitu sudjelovat će premijeri Hrvatske, Austrije, Njemačke, Bugarske, Grčke, Mađarske, Slovenije i Srbije te predsjednici Rumunjske i Makedonije. Uz njih će biti predsjednici Europskog vijeća i Parlamenta Donald Tusk i Martin Schulz, luksemburški ministar vanjskih poslova i predsjedatelj Vijeća EU-a Jean Asselborn, povjerenik UN-a za izbjeglice Antonio Guterres, predstavnici Frontexa, europske agencije za granice te Europskog ureda za azil./HMS/