Srijeda, 24 travnja, 2024

IZVANREDNA VIJEST: Tri terorista bili su Francuzi. Nova uhićenja u Belgiji, policija još uvijek hvata muškarca umiješanog u napade

Must Read

MUP Da, jedan od terorista prošao je registraciju 8. listopada u Opatovcu TRAŽI SE OSMI NAPADAČ Pokrenuta velika potjera za preživjelim ubojicom iz Pariza IDENTIFICIRANA JOŠ DVA KRVNIKA Rođeni su u Francuskoj, ali živjeli su u Bruxellesu

>>> NOVO 16:15 – Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) potvrdilo je na zahtjev Francuske da je jedan od osumnjičenih terorista 8. listopada prošao registraciju u Opatovcu, a u izjavi za Hinu ističe kako je sigurnosnim provjerama potvrđeno da ta osoba nije bila u operativnim evidencijama niti je za njom bila raspisana međunarodna potraga. “Na traženje Francuske obavili smo provjere i utvrdili da je osoba iz njihovog upita prošla 8. listopada registraciju u prihvatnom centru u Opatovcu. Sigurnosnim provjerama je potvrđeno da se osoba nije nalazila u operativnim evidencijama niti je imala međunarodnu potragu”, istaknula je u nedjelju u izjavi za Hinu Helena Biočić iz Službe za odnose s javnošću MUP-a RH, dodavši da su Francuskoj promptno odgovorili.
“Da je ta osoba bila u bilo kakvim evidencijama evidentirana i određena kao sumnjiva, potencijalno opasna osoba, bila bi privedena prije u zemljama kroz koje je prošla prije Hrvatske, dakle, i u Grčkoj, Makedoniji i Srbiji, a i u onim zemljama nakon izlaska iz Hrvatske, dakle, u Mađarskoj i Austriji. Da je ta osoba imala neku međunarodnu potragu, naravno da bi je izdvojili i postupali sukladno protokolu. Poanta je da je osoba u Hrvatskoj prošla registraciju i da je nastavila svoje putovanje dalje prema zemljama Schengena, dakle otišla je iz prihvatnog centra u Opatovca, u Mađarsku”, istaknula je Biočić. Srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je u nedjelju da je jedan od osumnjičenih terorista za masakr u Parizu registriran početkom listopada na graničnom prijelazu Preševo, pri ulasku iz Makedonije, te da je zatražio azil. Jedan od osumnjičenih terorista, A.A, za kojeg se interesiraju francuske sigurnosne službe, registriran je na graničnom prijelazu Preševo 7. listopada, gdje je formalno zatražio azil, priopćio je MUP Srbije.
“Provjerama je utvrđeno da se njegovi podaci poklapaju s podacima osobe koja je 3. listopada identificirana u Grčkoj. Za tom osobom nije bila raspisana Interpolova tjeralica”, navodi se u priopćenju MUP-a Srbije. Beogradski Blic objavio je u subotu navečer da je “jedan od terorista koji je sijao smrt u Parizu prešao cijelu balkansku migrantsku rutu sa sirijskom putovnicom na ime Ahmed Almuhamed“. Najavljujući tekst u svojem nedjeljnom izdanju, Blic je objavio i preslik sirijske putovnice na ime Ahmeda Almuhameda. Grčki dužnosnici su u subotu objavili da je riječ o putovnici čovjeka koji je ušao na teritorij Grčke 3. listopada.
—————————-
15:19 Belgijska javna televizija objavila je da su su tamošnje vlasti identificirale još dvojicu napadača. Njihova imena nisu objavljena, ali riječ je o francuskim državljanima s prebivalištem u Bruxellesu.
—————————-
15:02 Luxembourg, koji sada predsjeda Europskom unijom, sazvao je za 20. studenoga hitan sastanak ministara unutarnjih poslova koji će na zahtjev Francuske razgovarati o europskom odgovoru na terorističke napade u Parizu, priopćeno je. “Suočena s barbarizmom i terorizmom, Europa stoji uz Francusku”, piše u priopćenju u kojem se dodaje da je svrha sastanka “jačati europski odgovor i pratiti provedbu dogovorenih mjera”.
Hitan sastanak s kolegama iz zemalja članica EU zatražio je francuski ministar unutarnjih poslovaBernard Cazeneuve. Sastanak bi, kako se očekuje, trebao biti održan u Bruxellesu, no dnevni red tek se treba utvrditi, rekao je diplomat EU.
—————————-
14:59 Francuska policija u potrazi je za jednim muškarcem kojega dovodi u vezu s napadima na Pariz. Kako javlja televizija BFM TV, riječ je o francuskom državljaninu koji je unajmio VW Polo viđen u blizini dvorane Bataclan. Za njim je pokrenuta potjera nakon što je utvrđeno da nije među sedmoricom ubijenih napadača kao ni među uhićenicima u Belgiji.
—————————-
14:43 Crnogorski državljanin (51) kojeg su desetak dana prije terorističkog napada u Parizu s autom punim oružja zaustavili bavarski policajci tvrdi da je on u Pariz krenuo kao najobičniji turist, da vidi Eiffelov toranj, prenosi AFP. U bavarskoj policiji kažu da on odbija odgovarati na pitanja o terorističkim napadima i o svojoj mogućoj poveznosti s njima.
AFP doznaje da je na ceduljici pronađenoj u automobilu bila napisana jedna pariška adresa, a ista je adresa bila upisana u njegov sustav satelitskog navođenja.
U autu je imao osam automatskih pušaka, tri pištolja i hrpu eksploziva. Neposredno nakon uhićenja tvrdio je da nije pojma imao što mu se nalazi u autu.
—————————-
14:20 Belgijska je policija i u nedjelju nastavila s lovom na sumnjivce povezane s napadima u Parizu. Prema informacijama agencije Associated Press, trenutno je u pritvoru ili na ispitivanju sedam osoba. U subotu su privedene tri, a u nedjelju četiri osobe.
—————————-
13:03 Identificirana su tijela 103 osobe ubijene u atentatima u Parizu u petak navečer, ali između 20 i 30 još nije, rekao je u nedjelju francuski premijer Manuel Valls. “Tijela 103 osobe su identificirana, a preostalih između 20 i 30 će biti identificirana sljedećih sati”, precizirao je nakon sastanka s obiteljima žrtava.
On je rekao da je najmanje 129 osoba ubijeno u atentatima a više od 350 je ranjeno.
—————————-
12:55 Irački ministar vanjskih poslova Ibrahim al-Džafari rekao je da su obavještajne službe njegove zemlje prenijele informaciju po kojoj su Francuska, SAD i Iran među zemljama na koje se namjerava izvršiti napad.
Nije želio detaljnije pojasniti izjavu koju je dao u Beču na marginama razgovora o okončanju rata u Siriji u subotu, dan nakon što su naoružane osobe i bombaši samoubojice u Parizu ubili najmanje 129 osoba. Odgovornost za napade preuzela je teroristička skupina Islamska država (IS).
“Iz iračkih obavještajnih službi stigla je informacija da bi ciljevi skorašnjih napada, prije nego što su se dogodili, mogli biti Europa u cijelosti, a osobito Francuska, te Sjedinjene Američke Države i Iran”, rekao je Džafari, dodavši da su sve te zemlje o tome bile obaviještene.
Iako nije rekao da ta prijetnja potječe od džihadista IS-a, koji su zauzeli velike dijelove Iraka i Sirije, Džafari je ustvrdio da nedavni napadi u Egiptu, Libanonu i Francuskoj pokazuju nužnost globalnog odgovora toj džihadističkoj skupini.
Videosnimka te izjave postavljena je na njegovu internetsku stranicu.
—————————-
11:57 Američki predsjednik Barack Obama u nedjelju je na summitu zemalja članicva skupine G20, koji se održava u Turskoj, obećao pomoći Francuskoj u hvatanju organizatora terorističkog napada u Parizu.
‘Nebo su prekrili crni oblaci nakon strašnih napada u Parizu’, kazao je Obama te u nastavku spomenuo i nedavno krvoproliće u režiji Islamske države koje je zadesilo tursku prijestolnicu Ankaru. ‘Ubijanje nevinih ljudi na temelju izopačene ideologije nije samo napad na Francusku ili Ankaru, nego napad na cijeli civilizirani svijet. Solidarni smo s Francuskom i Turskom i pomoći ćemo im u lovu na organizatore ovog zločina te ćemo ih privesti pravdi’, istaknuo je američki predsjednik.
‘Udvostručit ćemo naše napore u suradnji s drugim članicama koalicije kako bismo osigurali mirnu političku tranziciju u Siriji i eliminirali Daesh kao silu koja je stvorila toliko patnje i boli ljudima u Parizu, Ankari i drugim dijelovima svijeta’, rekao je Obama. Daesh je jedan od naziva Islamske države.
—————————-
Nakon što su identificirali prvog napadača koji je izveo jedan od atentata u Parizu, istražitelji su fokusirali istragu na njegove suradnike i eventualne nalogodavce, a trag ih zasad vodi prema Grčkoj i Belgiji.
Šestorica osoba bliskih Omaru Ismailu Mostefaiju, francuskom bombašu samoubojici koji je identificiran kao jedan od napadača u dvorani Bataclan su u pritvoru, prije svega njegov otac i brat te bratova supruga. Otac i brat ubojice, koji je poginuo aktiviravši eksplozivni prsluk, ispitani su u subotu navečer, a policija je izvršila pretres u njihovim domovima u mjestima Romilly-sur-Seine i Bondoufle.
Omar Ismail Mostefai, 29-godišnji Francuz, identificran je zahvaljujući otisku prsta. Rođen u Courcouronnesu, u pariškom predgrađu, taj sitni delikvent koji je već nekoliko puta osuđivan za manje prijestupe, od 2010. je povezan s radikalnim islamom. Dosad nije imao nikakav “džihadistički dosje”.
Istražitelji su dan nakon napada pronašli također uz tijelo jednog samoubojice kod Stade de Francea sirijsku putovnicu koja pripada migrantu registriranom u Grčkoj.

Sirijska putovnica vjerojatno lažna

Riječ je o osobi koja je s tom putovnicom prošla i kroz Hrvatsku, registrirana je u kampu Opatovac, no kako javlja CBS News, američki FBI vjeruje da bi se moglo raditi o lažnoj putnoj ispravi.
‘Putovnica ne sadrži točne brojke koje treba sadržavati valjana sirijska putovnica, a ni slika se ne poklapa s imenom’, navodi jedan neimenovani dužnosnik za ovu američku televiziju.
U međuvremenu se pojavila informacija da je putovnica vjerojatno krivotvorena u Turskoj.
Krivotvorena ili ne, s tom je putovnicom netko putovao i registriran je u Opatovcu. HRT neslužbeno doznaje da hrvatska policija trenutačno radi na utvrđivanju njegovih mogućih suputnika.
Srbijanski je MUP potvrdio u nedjelju da je i u toj državi registriran isti sumnjivac i to 7. listopada na graničnom prijelazu Preševo, na kojem je formalno zatražio azil. Naveli su samo njegove inicijale, A.A., koji se poklapaju s inicijalima izvjesnog Ahmeda Almuhameda, čija je fotografija uz presliku putovnice osvanula na naslovnici nedjeljnog izdanja beogradskog Blica. Taj list tvrdi da je to čovjek ‘koji je sijao smrt u Parizu’.
Osim ovog sirijskog traga, istražitelji su fokusirali istragu i na belgijski trag. Tri osobe uhićene su u toj zemlji, a među njima i osoba koja je unajmila crni VW Polo viđen ispred Bataclana, dvorane u kojoj je poginulo 89 ljudi.
Drugo vozilo marke Seat koje je korišteno tijekom napada u petak navečer na jedan bar i restoran, pronađeno je u Montreuilu u predgrađu Pariza, kazali su policijski izvori. U vozilu je otkriveno oružje korišteno u napadu, a pronađeni su i otisci prstiju koji bi mogli biti od velike pomoći istražiteljima.

Tri skupine terorista

Tri skupine napadača bile su uključene u napad na Pariz u petak navečer, u kojem je, po posljednjim podacima, ubijeno 129 ljudi, a 352 ih je ranjeno, objavio je pariški javni tužitelj Francois Molins.
“U ovoj fazi istrage možemo reći da iza ovog barbarskog čina stoje tri usklađene skupine terorista”, kazao je tužitelj novinarima. “Moramo otkriti odakle su došli i kako su se financirali”, rekao je Molins.
Napadača je bilo sedam, a ne osam kako je prije javljeno, i svi su bili naoružani kalašnjikovima i opasani eksplozivom.
U Francuskoj je od nedjelje trodnevna žalost. Muzeji su zatvoreni, nema tržnica na otvorenom tipičnih za nedjelju.
Francuski predsjednik Francois Hollande u ponedjeljak će govoriti pred dva doma parlamenta što je politički čin koji se vrlo rijetko koristi.
Hollande je odlučio rasporediti 3.000 dodatnih vojnika tako da će ih od utorka na čitavom teritoriju biti deset tisuća.

Poruke solidarnosti

Poruke solidarnosti i potpore dolaze i dalje iz čitavog svijeta, a u nedjelju će i G20 okupljen u Turskoj objaviti posebnu izjavu na tu temu.
Ovo je bio najteži teroristički napad u Europi od postavljanja bombi u vlakove u Madridu 2004. kada je ubijeno više od 190 ljudi.
Hollande je rekao da je napad izvana organizirirala Islamska država, ali je imala pomoć u Francuskoj. “Suočena s ratom, naša zemlja mora poduzeti odgovarajuće akcije”, rekao je Hollande
Nekoliko europskih zemalja, Britanija, Austrija, Njemačka, Nizozemska, Belgija, Španjolska, objavilo je da pojačava nadzor nad granicama i sigurnosne mjere. Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je da je i hrvatska Vlada na najvišoj razini pripravnosti.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x