Published On: Sri, pro 24th, 2014

Izraelski ministar: Netanyahuova politika je propala, treba nam mir sa Palestinom

Izraelski ministar Avigdor Lieberman rekao je kako je politika Benjamina Netanyahua propala te da će se Izrael suočiti sa diplomatskim tsunamijem.

Ministar vanjskih poslova Lieberman govorio je na zatvorenoj konferenciji na Univerzitetu Tel Aviv, gdje je napomenuo da će nepostojeći dogovor između Izraela i Palestine i trenutni odnos sa EU uzrokovati veliku štetu po državu Izrael.

“Pogledajte šta se događa s Rusijom”, rekao je Lieberman aludirajući na sankcije koje su uzrokovale pad ruske ekonomije, a koje su uslijedile u jeku ukrajinske krize. Lieberman je dodao da je Netanyahuova politika održavanja statusa quo zacijelo propao projekat.

Također, ministar je istakao važnost izraelskih dobrih odnosa sa Evropom. On nije doslovno istaknuo mogućnost sankcija, ali je njegov spomen Rusije jasno dao do znanja što misli o trenutnom zahlađenju odnosa.

“Moramo doći do dogovora. Ne zbog Palestinaca ili Arapa, već zbog Židova. Ovo je važno za naše odnose sa Evropskom unijom. Naše najveće tržište je ono u Evropi, uključujući uvoz i izvoz”, rekao je Lieberman dodavši da će zahlađenje odnosa sa EU dovesti i do pada ekonomskih odnosa.