Izraelska tajna služba predložila premještanje stanovništva iz Gaze na sinajski poluotok

Dokument koji je sastavilo izraelsko ministarstvo obavještajne službe preporučuje premještanje civilnog stanovništva Gaze na egipatski Sinajski poluotok kao rješenje za Pojas nakon svrgavanja Hamasa, stoji u preslici dokumenta koju je objavila web stranica Sicha Mekomit.

Sinajski poluotok

Vladini dužnosnici umanjuju značaj dokumenta, a Ured premijera je za Haaretz rekao da dokument predstavlja “početna razmišljanja” o pitanju Pojasa Gaze nakon svrgavanja Hamasa.Dokument koji je nastao 13. listopada poziva na preseljenje civilnog stanovništva u šatorske gradove na sjevernom Sinaju te eventualnu izgradnju stalnih gradova i otvaranje humanitarnog koridora. Plan uključuje “sterilnu” tampon-zonu unutar Egipta široku nekoliko kilometara kako bi se osiguralo da se stanovništvo ne može naseliti na izraelskim granicama.

U planu se navode vjerojatni problemi s međunarodnim prihvaćanjem ovakvog poteza, ali se potez opravdava time što se tumači kao rješenje za izbjegličku populaciju koja traži sklonište od rata. Tvrdi se da bi takvo prisilno premještanje također poslužilo kao upozorenje Hezbolahu.

Dokument također uključuje dvije druge opcije – prva je pustiti palestinske vlasti, koje sada kontroliraju dijelove Zapadne obale, da vladaju Gazom ili poduprijeti lokalni režim, ali obje opcije se odbacuju kao problematične iz više razloga, uključujući činjenicu da neće služiti kao sredstvo odvraćanja od napada na Izrael.

Egipat je odbio primiti Palestince koji bježe od izraelske ofenzive u Gazi./HMS/

more recommended stories