Published On: Sub, svi 11th, 2013

Izraelska policija morala spašavati žene od ultra-ortodoksnih Židova

Izraelska policija imala je pune ruke posla s tisućama ultra-konzervativnih Židova koji su nasrnuli na žene vjernice koje su stigle u isto vrijeme jučer do svetog Zapadnog Zida u Jeruzalemu. Radikali su počeli bacati stolice na žene, a kasnije su čak i kamenovali njihov autobus.

Reakcija policije ovog puta je bila drugačija i petorica su uhićena. Podsjetimo, prije je izraelska policija privodila žene, članice skupine “Žene Zida”, koje nastoje promijeniti ultra-ortodoksnu praksu i njihov monopol. Potez policije je u skladu sa sudskom odlukom od prošlog mjeseca u kojoj se ističe kako skupina žena nije kršila zakon.
Kako bi se žene zaštitile policija je formirala kordon – po prvi puta, jer prije su privodili žene koje bi se došle moliti na prostor Zapadnog ZidaOvaj sukob je centar fokusa otpora tzv. “sekularne” većine protiv ultra-ortodoksne manjine. Podsjetimo, institucije u Izraelu kao što su brak, razvod, pokop i slično, nalaze se pod kontrolom religijskih autoriteta.
Deseci pripadnika policije formirali su kordon kako bi zaštitili oko 100 žena, i nekoliko muškaraca koji su im došli dati potporu, dok su se molili. “Oskvrnuli su mjesto našeg svetog hrama”, uzvikivali su ortodoksni Židovi.
Skupina “Žene Zida” suprotstavlja se ultra-ortodoksnim pravilimaIzgleda kako će se tenzije oko ovog pitanja u I