Utorak, 21 svibnja, 2024

Izrael uvodi smrtnu kaznu za terorizam – ISIL nema razloga za brigu

Must Read

Izraelska vlada želi uvesti smrtnu kaznu za teroriste. Odgovarajući zakona su 17. prosinca dogovorili čelnici šest stranaka koje su dio vladajuće koalicije, izvještava DW.

“Zakon bi trebao biti vrlo jednostavan i jasan. Terorist koji ubija nedužne ljude mora biti osuđen na smrt“, rekao je nakon sastanka s koalicijskim partnerima ministar obrane Avigdor Lieberman.

Da bi stupio na snagu, nacrt zakona treba proći četiri čitanja u izraelskom parlamentu. Trenutno se u Izraelu smrtna kazna može izreći u dva članka Kaznenog zakona, za zločin protiv čovječnosti i izdaju države.

Predstavnici izraelskih vladajućih stranaka nisu rekli koje su glavne terorističke skupine čiji bi pripadnici, čak i u slučaju ograničenog oružanog sukoba, kao zarobljenici mogli biti smaknuti kao teroristi. Za pretpostaviti je da su to Hezbollah, Hamas i druge palestinske militantne skupine.

ISIL i Al-Qaeda do sada nikada nisu proveli nijedan napad na ciljeve u Izraelu. Iako je agencija Al-Amaq napad u Jeruzalemu u lipnju ove godine, kada je ubijena izraelska policajka Hadas Malka, (23), pripisao “Islamskoj državi”, to nije bila istina i napad je proveo član radikalnog ljevičarskog Narodnog fronta za oslobođenje Palestine, koji nema veze s radikalnim islamističkim skupinama.

U svojoj dugoj povijesti Al-Qaeda i njezini ogranci, posebno sirijska skupina Al-Nusra Front, nikada nisu napali Izrael, a postoje brojni dokazi o suradnji izraelske vojske, obavještajnih službi i medicinskog osoblja s ovom skupinom koja se na jugu Sirije bori protiv vladinih snaga.

ISIL službeni priopćio zašto ne napada Izrael

Palestina

Teroristi “Islamske države” su objavili članak objašnjavajući zašto ne napadaju židovsku državu, tvrdeći kako palestinsko pitanje ne bi trebalo imati  povlašteni tretman.

Prošle godine je glasilo terorista umirućeg “kalifata” Al-Naba objavio članak u kojem kaže kako je za skupinu “prvo i najvažnije pitanje nametanje šerijata, a ne Jeruzalem”, čime teroristička skupina pojašnjava zašto nema napada na Izrael.

“Islamska država” nikada nije provela organizirani napad na Izrael, iako su izraelske snage sigurnosti uhitile neke neovisne skupine koje su bile inspirirane idejom “kalifata”, piše The Times of Izrael, koji je potvrdio kako ima nekoliko desetaka izraelskih Arapa koji su u redovima Islamske države, kao što je bio terorist Nashat Milhem, koji je ubio tri Izraelca u Tel Avivu 1. siječnja 2016.

“Islamska država” je u svom članku, koji je ujedno bio priopćenje terorističke skupine, tvrdila “kako palestinsko pitanje nema prednost nad drugim borbama džihada”.

“Ako danas pogledamo stvarnost ovoga svijeta, vidjet ćemo da njime vlada politeizam i njegovi zakoni, osim onih regija gdje je Allah omogućio da Islamska država uspostavi religiju. Stoga je džihad u Palestini jednak džihadu bilo gdje drugdje“, navodi se u članku.

Članak je također oštro kritizirao arapske “pretjerivače”, koji desetljećima stvaraju uvjerenje da je “Palestina glavno pitanje za muslimane”. U tom kontekstu su spomenuti bivši arapski čelnici, egipatski lider Gamal Abdel Nasser i irački Sadam Hussein, koji su trgovali palestinskim pitanjem i prodavali zablude svojim sljedbenicima, priopćio je ISIL.

Prilično čudan dio teksta je kritika Saudijske Arabije. Naime, kako pojašnjava ISIL, “mjesto gdje džihad ima prednost su arapske države u kojima vladaju tiranije”.

“Prvo i najvažnije među njima je Saudijska Arabija, gdje se nalaze dva sveta islamska grada, Meka i Medina, koji moraju biti spašeno od saudijske kraljevske obitelji. Tirani koji vladaju zemljama islama su veći nevjernici od Židova, a rat protiv njih ima prednost od rata protiv prvobitnih nevjernika”, navodi se u članku kojeg je objavila “Islamska država”.

 

No, baš kao i Izrael, ni Saudijska Arabija nije bila meta ove terorističke skupine.

“Za Islamsku državu je džihad u Palestini jednak džihadu bilo gdje drugdje”

ISIL je u Siriji i Iraku doveo borce iz cijelog svijeta, ali su napadali uvijek muslimanske gradove i sela, bilo šiitske ili sunitske, kao i kršćane, Kurde, Jezide i druge.

“Borbu protiv Židova treba ostaviti muslimanima u Izraelu i Palestini, a muslimani Sirije bi se trebali boriti protiv Bashara Al-Assada, dok bi se egipatski muslimani trebali boriti protiv Abdela Fattaha Al-Sissija”, pojašnjava ISIL.

“Jednom kada se arapski režimi, koji navodno brane Izrael, uruše, tada snage džihada mogu stići na granicu židovske države i izravno se suočiti s njom” zaključak je pojašnjenja zašto, sada već desetkovani i gotovo poraženi ISIL, nije napadao i obećao da neće ni napadati Izrael.

Za kraj, kako ne bi ispalo da je priopćenje pisao Mossad, navodi se kako muslimani širom svijeta imaju dužnost poslati pomoć, novac ili ljude, Palestincima koji se bore protiv Izraela.

“Ako ne mogu otići na Bliski istok ili nemaju novca, mogu napasti Židove i njihove saveznike gdje god ih pronađu, ubivši ih, uništavajući imovinu ili štetiti njihovim interesima na bilo koji način mogu”, stoji u priopćenju, što bi se više moglo protumačiti kao poruka sljedbenicima u svijetu, posebice u Europi da provode terorističke napade kao “usamljeni vukovi”, a ne kao poziv da se zaista pomogne palestinskom narodu.

Dakle, čak i ako vladajuća koalicija u izraelskom Knessetu usvoji zakon o uvođenju smrtne kazne za teroriste, to ostatke i bjegunce “Islamske države” neće pretjerano uzrujati.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -