Published On: Ned, sij 29th, 2023

Izrael predlaže blaže mjere za nošenje oružja

“Kada civili imaju oružje, mogu se braniti”, rekao je novinarima kontroverzni krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir ispred jeruzalemske bolnice. Nove mjere uključuju i oduzimanje prava boravka i socijalnog osiguranja članovima obitelji napadača.

Premijer Benjamin Netanyahu obećao je “snažan” i “brz” odgovor na sastanku sigurnosnog kabineta. “Naš odgovor bit će snažan, brz i precizan”, rekao je Netanyahu. “Ne želimo eskalaciju, ali spremni smo na svaki scenarij.”

Prijedlozi krajnje desnih stranaka

Najavio je “ubrzan proces” pečaćenja i rušenja kuća počinitelja protuizraelskih napada, što nevladine organizacije za ljudska prava nazivaju kolektivnim kažnjavanjem. Zahvalio je na potpori i nekolicini svjetskih čelnika, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena.

Prijedlozi su u skladu s onima Netanyahuovih krajnje desnih političkih saveznika, koji su mu omogućili povratak na vlast prošlog mjeseca. Izraelska vojska najavila je da će dodatne trupe biti raspoređene na okupiranoj Zapadnoj obali.

Objava je uslijedila nakon što je izraelska policija rekla da 13-godišnji palestinski dječak stoji iza pucnjave u jeruzalemskoj četvrti Silwan u subotu, u kojoj su izraelski otac i sin teško ranjeni.

Jedan od najgorih napada

U odvojenoj pucnjavi u petak u sinagogi u istočnom Jeruzalemu ubijeno je sedmero ljudi, a još najmanje troje je ranjeno dok su se okupljali na molitvi na početku židovskog šabata. Napadač je ubijen na licu mjesta.

Čovjeka koji stoji iza napada na sinagogu u petak lokalni su mediji identificirali kao Palestinca iz istočnog Jeruzalema. Policija je uhitila 42 osobe povezane s tim napadom. Pucnjava u sinagogi dogodila se na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta.

Izraelski policijski povjerenik Kobi Shabtai nazvao je to “jednim od najgorih napada s kojima smo se susreli posljednjih godina”. Palestinske militantne skupine pohvalile su napad, ali nisu za njega preuzele odgovornost.

Porast napetosti

Napetosti su visoke otkako je devetero Palestinaca – i militanata i civila – ubijeno tijekom izraelskog vojnog napada u Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali u četvrtak. Uslijedilo je raketiranje Izraela iz Gaze, na što je Izrael odgovorio zračnim udarima.

Od početka siječnja 30 Palestinaca – militanata i civila – ubijeno je na Zapadnoj obali. Palestinski predsjednik Mahmud Abas suspendirao je aranžmane o sigurnosnoj suradnji s Izraelom nakon racije u Jeninu u četvrtak.

Dnevnik.ba

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
HR🇭🇷HBojovnik
HR🇭🇷HBojovnik
1 mjesec prije

kako je K r i s t rekao ,tko se dohvati mača od mača će poginuti, stop svem oružju i nasilju zašto plašite Djecu

Last edited 1 mjesec prije by HR🇭🇷HBojovnik
Gradžan-divizija
Gradžan-divizija
Šta ti kažeš na ovo?  HR🇭🇷HBojovnik
1 mjesec prije

Jah … Prvo lansirate rakete na nedužne ljude, a onda citirate Krista kao da ništa nije bilo.

Ante Janković GUDIN
Ante Janković GUDIN
1 mjesec prije

Izrael triba zbrisati sa lica zemlje. Samo Palestina🇵🇸