Published On: Ned, ožu. 19th, 2017

Izrael je upravo zaprijetio Siriji; kažu da će im uništiti protuzračnu obranu ako još jednom budu pucali na njihove avione

Izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman zaprijetio je da će Izrael uništiti sirijsku protuzračnu obranu, nakon što je Sirija ispalila rakete zemlja-zrak na izraelske zrakoplove koji su bombardirali tamošnje ciljeve. “Sljedeći put kad Sirija iskoristi svoju protuzračnu obranu protiv naših aviona, uništit ćemo ih bez ikakvog oklijevanja”, rekao je Lieberman danas za izraelski radio.

Izraelski avioni pogodili su nekoliko meta u Siriji u petak, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu kaže kako su ciljevi bili oružje koje je krenulo prema Hezbolahu u Libanonu. Sirijska vojska rekla je kako je srušila jedan od izraelskih aviona te da su drugi oštetili dok su Izraelci gađali položaje blizu Palmire koju je sirijska vojska oslobodila od ekstremista ovog mjeseca.

Najveći sukob u zadnjih šest godina

No, izraelska vojska tvrdi da ni jedan zrakoplov nije pogođen, već da je ispaljeno “nekoliko protuzračnih projektila”, no da “ni jedan jedan nije pogodio cilj”. Ovo je najveći incident između Sirije i Izraela u zadnjih šest godina, otkako je počeo građanski rat u Siriji. Prošle godine izraelski premijer prvi put je priznao kako je Izrael napao konvoje koji su navodno prevozili oružje Hezbolahu.

Izrael i Sirija su, formalno, još uvijek u ratu, još od 1967. kada je Izrael pokrenuo Šestodnevni rat kada je Siriji oteo Golansku visoravan, ranije poznatu kao Sirijska visoravan. No, situacija je dugo bila mirna, do 2011., kad je počeo rat u Siriji.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer