Published On: Fri, Aug 14th, 2020

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli povijesni mirovni sporazum

(L-R, rear) Senior Advisor Jared Kushner, US Secretary of the Treasury Steven Mnuchin and National Security Advisor Robert O’Brien clap for US President Donald Trump (L) after he announced an agreement between the United Arab Emirates and Israel to normalize diplomatic ties, the White House August 13, 2020, in Washington, DC. – Trump on Thursday made the surprise announcement of a peace agreement between Israel and the United Arab Emirates. The normalization of relations between the UAE and Israel is a “HUGE breakthrough” Trump tweeted, calling it a “Historic Peace Agreement between our two GREAT friends.” (Photo by Brendan Smialowski / AFP)

Do dogovora je došlo zbog zajedničke bojazni od jačanja iranskog utjecaja u regiji. Sudjelovao je i Trump

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli su u četvrtak uz posredovanje Sjedinjenih Država povijesni dogovor koji će dovesti do pune normalizacije diplomatskih odnosa dviju zemalja.

U zajedničkoj izjavi američkog predsjednika Donalda Trumpa, izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i prestolonasljednjika Abu Dhabija Mohammeda Al Nahyana stoji kako se nadaju da će “povijesni preokret pridonijeti uspostavi mira na Bliskome istoku”.

Prema dogovoru, Izrael je suspendirao planove za pripojenje velikog područja Zapadne Obale, rekli su visoki dužnosnici Bijele kuće.

STRAH OD JAČANJA IRANSKOG UTJECAJA

Izrael dosad nije imao diplomatske odnose sa zaljevskim zemljama. No, do neformalnih razgovora došlo je zbog zajedničke bojazni od jačanja iranskog utjecaja u regiji.

Dogovor je plod dugih pregovora između Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata i SAD-a koji su u zadnje vrijeme ubrzani. Zaključen je u četvrtak u telefonskom razgovoru Trumpa, Netanyahua i šeika Al Nahyana.

“GOLEM preokret danas! Povijesni mirovni sporazum između naših dvaju VELIKIH prijatelja, Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata”, objavio je Trump na Twitteru.

TKO JE SVE SUDJELOVAO

Tzv. Abrahamov sporazum treći je arapsko-izraelski mirovni sporazum otkako je Izrael donio deklaraciju o neovisnosti 1948. S Egiptom je potpisan 1979., a s Jordanom 1994.

Dogovor je i važan vanjskopolitički uspjeh za Trumpa uoči predsjedničkih izbora 3. studenoga. Dužnosnici Bijele kuće kazali su da su u pregovorima sudjelovali Trumpov savjetnik Jared Kushner, izraelski veleposlanik u Izraelu David Friedman i izaslanik za Bliski istok Avi Berkowitz, kao i državni tajnik Mike Pompeo te savjetnik Bijele kuće na za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien.

POTPISAT ĆE BILATERALNE SPORAZUME

U zajedničkoj izjavi triju zemalja navodi se da su trojica čelnika “dogovorila punu normalizaciju odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata”.

“Povijesni diplomatski preokret pridonijet će miru na Bliskom istoku i dokaz je smjele diplomacije i vizije trojice čelnika i hrabrosti Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela da zacrtaju novi put koji će osloboditi velik potencijal u regiji”, navodi se u izjavi.

Izaslanstva Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata sastat će se u tjednima koji dolaze kako bi potpisala bilateralne sporazume o ulaganjima, turizmu, izravnim zračnim linijama, sigurnosti, telekomunikacijama i otvaranju ambasada.

IZRAEL ODUSTAJE OD DIJELOVA ZAPADNE OBALE

U izjavi se navodi da će “zbog tog diplomatskog proboja i na zahtjev predsjednika Trumpa uz potporu Ujedinjenih Arapskih Emirata, Izrael suspendirati proglašenje suverenosti” nad dijelovima Zapadne obale kako je predviđeno američkim mirovnim planom koji je Trump predstavio u siječnju.

“Izrael će u doglednoj budućnosti biti usredotočen na izgradnju ovog odnosa i iskorištavanje prednosti koje može donijeti ovaj novi odnos s tom zemljom, i mi također vjerujemo da on razbija led za daljnje normalizacije i mirovne sporazume i s drugim regionalnim igračima”, rekao je dužnosnik Bijele kuće.

Po dogovoru, muslimanima će se omogućiti veći pristup džamiji Al Aksi u Jeruzalemu letovima iz Abu Dhabija u Tel Aviv. U zajedničkoj izjavi navodi se i da će Ujedinjeni Arapski Emirati i Izrael proširiti i ubrzati suradnju u liječenju i razvoju cjepiva za novi koronavirus.