Published On: Uto, pro 28th, 2021

Izrael će graditi nova naselja na Golanskoj visoravni

IZRAEL planira značajno proširiti svoja naselja na Golanskoj visoravni koju je anektirao 1981., što je međunarodno nepriznato.

“Nakon puno statičnih godina što se tiče razmjera života zajednice, naš je cilj danas udvostručiti populaciju Golanske visoravni”, kazao je izraelski premijer Naftali Bennett u nedjelju na posebnoj sjednici vlade u kibucu Mevo Chama blizu Galilejskog jezera.

Kazao je da će dvije nove četvrti biti izgrađene u gradu Katzrinu, dok će biti izgrađena i dva nova naselja – Asift i Matar.

Vlada će u izgradnju naselja uložiti milijardu šekela (2.11 milijarda HRK). Bennett je kazao da bi Golanska visoravan trebala postati tehnološko središte za obnovljive izvore energije u Izraelu.

Izrael je okupirao strateški važnu Golansku visoravan 1967., dok ju je anektirao 1981., iako je po međunarodnom pravu Golanska visoravan sirijski teritorij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki predsjednik Donald Trump priznao je izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni.

“Nakon deset godina groznog građanskog rata u Siriji, svaka upućena osoba na svijetu shvaća da je bolje imati mirnu i zelenu izraelsku visoravan koja napreduje, nego alternativu”, kazao je Bennett.

“Golanska visoravan je izraelska. To je samo po sebi razumljivo”, dodao je.

Preko 50 tisuća ljudi živi na Golanskoj visoravni, a nešto više od pola stanovnika čine Židovi, nakon kojih slijede Druzi i alaviti.

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Ganga🐉
Ganga🐉
7 mjeseci prije

nema kraja ljudskoj gluposti

jaran Haso - dosta mi je bureka!
jaran Haso - dosta mi je bureka!
7 mjeseci prije

FREE IZRAEL 😎 !!!