Published On: Pet, svi 3rd, 2013

Izostaje promjena unutarnjih granica županija u FBiH

Posebni američki tim dovršava posljednje pojedinosti oko preinaka vezanih za ustavnu rekonstrukciju Federacije BiH, no kako sada stvari stoje neće biti prijedloga za smanjivanje broja ili pripajanje županija kao i promjena zbog velikog broja do sada izraženih prigovora i bojazni koje donosi svako prekrajanje granica.
Zaključak je šestočlanog povjerenstva kako ne bi valjalo ulaziti u takvu vrstu pustolovine s prekrajanjem granica jer je i sama najava da bi se eventualno Srednjobosanska županija mogla pripojiti Sarajevu, ili pak Posavska otići k Tuzlanskoj županiji, koja je nadmoćno bošnjačka, izazvala neviđeno reagiranje hrvatskih stranaka i raznih udruga.

Pozicija manjine

Za sada su samo iznesene inicijative oko proširenja uloge Sarajeva kao glavnoga grada i administrativnog središta u BiH. U biti stručni tim se bavio preraspodjelom nadležnosti, kao i sadržajem samih institucija, njezinih ovlasti i mehanizmima zaštite vitalnih interesa. Županijske se nadležnosti, po preporukama kojih će biti više od 150, uglavnom nastoje još više prenijeti prema federalnom entitetu, odnosno općinama. 
Doznaje se da će stručni tim sastavljen od stručnjaka iz oblasti prava i društva najprije na konferenciji, koja bi se trebala održati 14. i 15. svibnja u Sarajevu, predložiti da se prije svega u parlamentarnoj proceduri prihvati čak 109 amandmana koje su do sada nametali visoki predstavnici, najsporniji su Petritschevi amandmani kojim su Hrvati dovedeni u poziciju manjine.
Pitanje Budimir
Uz to, neke od preporuka se odnose na ukidanje dužnosti predsjednika Federacije BiH, što od ranije predlažu neke stranke. Zbog aktualnoga spora sa Živkom Budimirom, koji se pokazao najvećom zaprekom za rekonstrukciju vlasti i općenito odblokiranje procesa, će se nastojati opravdati ukidanje ove dužnosti. 
Ovi će se prijedlozi naći na papiru koji će se javnosti predstaviti 14. svibnja u Sarajevu, a dan kasnije biti tema velike konferencije na kojoj će sudjelovati brojni domaći i međunarodni uglednici. Ovaj posao teško može dobiti potporu političara, ali može biti zametak ozbiljne reforme.
Zoran Krešić / Večernji list