Published On: Sri, stu 29th, 2017

Iznosi u milijardama Dogovorena cijena razvoda EU i Velike Britanije

Velika Britanija i Europska unija postigli su načelni dogovor o iznosu britanskih obveza u Brexitu prema Uniji, izvijestio je list Daily Telegraph u utorak pozivajući se na neimenovane izvore.

List piše da je postignut načelni dogovor oko zahtjeva EU-a da London podmiri svoje obveze spram Unije u iznosu od 60 milijardi eura.

U vijesti se kaže da će konačni račun za Brexit biti između 45 i 55 milijardi eura. EU kaže da bi britanski potezi trebali doći prije summita sredinom prosinca kako bi čelnici EU-a mogli odobriti novu fazu pregovora koji bi uključivali i buduće trgovinske odnose.

Ukoliko je dogovor postignut to je znak da su se dvije strane znatno približile i dogovoru na summitu 14. i 15. prosinca što će im omogućiti da se preusmjere na razgovore o trgovinskim odnosima nakon Brexita.

Europska komisija nije željela komentirati izvješće a neimenovani dužnosnik britanske vlade rekao je da ne zna za tvrdnje lista. Dvije strane vjeruju da su već blizu dogovora oko ekspatrida u Britaniji i na kontinentu.

Treći ključni kriterij za prijelaz u drugu fazu, načelni dogovor o izbjegavanju tvrde granice između EU-a i Ujedinjene Kraljevini koja bi mogla narušiti mir u Sjevernoj Irskoj, ostaje potencijalna prepreka.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x