IZNENADNI PREOKRET Rusija promijenila politiku prema RS?!

Šolaja vjeruje kako se radi o snažnom upozorenju da RS, između ostalog, mora drugačije početi razgovarati s EU, Amerikom ili, recimo, Turskom te kako je došlo vrijeme za drugačiju izgradnju ukupnih odnosa u BiH.

Rusija je, sasvim neočekivano, potpisnik prekjučerašnjeg kominikea UO Vijeća za provođenje mira u kojem su navedeni i stavovi suprotni službenoj politici Republike Srpske, prenosi televizija BN pozivajući se na srbijanske medije.

Tako se veleposlanik Petar Ivancov, za razliku od svojih prethodnika, nije ogradio od formulacije “genocid u Srebrenici”, a zajedno s ostalim političkim direktorima dao je podršku aktiviranju Akcijskog plana za članstvo u NATO. Ruski veleposlanik nije izdvojio mišljenje ni tijekom rasprave o vladavini prava, a visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko naglasio je nakon sjednice kako je kominike usvojen jednoglasno i da je UO posebnu pažnju posvetio ponašanju „nekih političara iz Republike Srpske koji su upravo kroz osporavanje vladavine prava nastojali sebi osigurati politički kapital”.

Od ruskog veleposlanika u BiH Petra Ivancova “Euroblic” je tražio detaljno pojašnjenje u vezi s podrškom izjavama iz kominikea UO Vijeća za provođenje mira koja su potpuno suprotna interesima službene Republike Srpske. Međutim, odgovori nisu stigli.

Ta rasprava je izrodila i poziv na striktno poštivanje odluka Ustavnog suda, a zanimljivo je da je kominike došao upravo u vrijeme kad Republika Srpska pokušava sačuvati 9. siječanj kao Dan Republike zbog kojeg je usvojena i Deklaracija o zaštiti Zakona o praznicima RS. U Deklaraciji se navodi da RS neće prihvatiti odluku Ustavnog suda BiH po apelaciji bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića ako bude osporen Dan Republike.

Stavovi ruskog veleposlanika, kako pišu srbijanski mediji, su još neobjašnjiviji, kada se ima u vidu da se Rusija u izjavama funkcionera RS stalno spominje kao najveći prijatelj i alternativa Europskoj uniji. Od Rusije se očekuje i pomoć u slučaju da pred Vijeće sigurnosti UN dođe rezolucija o Srebrenici koju predlaže Velika Britanija. Rusija bi, barem prema željama dužnosnika RS, trebalo uložiti veto kako bi sa Srba skinula kolektivnu krivicu koja se stavlja na teret kvalifikacijama „genocida”, a koju je Ivancov sada službeno prihvatio.
Profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Banja Luci Miloš Šolaja, kazao je za Blic, kako je očito da se nešto mijenja na međunarodnom planu, jer se ovakvi stavovi kose s određenim politikama i u RS, ali i izvan nje. Šolaja vjeruje da se radi o snažnom upozorenju da RS, između ostalog, mora drugačije početi razgovarati s Europskom unijom, Amerikom ili, recimo, Turskom te kako je došlo vrijeme za drugačiju izgradnju ukupnih odnosa u BiH.

– Naviknuli smo da se Rusija i Turska u priopćenjima nakon sjednice obično ne slažu s određenim stavovima, ali je sada postignut konsenzus. Vjerojatno se ne radi samo o mišljenju ruskog veleposlanika u BiH, već i činjenicom da se stavovi Rusije mijenjaju na međunarodnom planu te kako je možda pritisnuta zbog odnosa s Ukrajinom. Republika Srpska to sve mora ozbiljnije pratiti, kazao je Šolaja za medije.