Published On: Sub, lis 29th, 2016

Izmjena Ustava BiH će biti nužna pri ulasku u EU


Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog PS BiH doma Borjana Krišto i zamjenik predsjedatelja Doma naroda PS BiH Bariša Čolak razgovarali su s novim šefom Političkog odjela izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini Matthewom Fieldom.
Na sastanku je, između ostalog, bilo riječi o situaciji nakon lokalnih izbora, te nastavku europskog puta, prenosi Večernji.
Na samom početku šef Političkog odjela Izaslanstva EU Field osvrnuo se na odluku Vijeća za poslove Europske unije, kojom je 20. rujna ove godine prihvaćen zahtjev BiH za članstvo u EU, spomenuvši pritom kako je i posjet premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, koji je BiH postavio kao vanjskopolitički prioritet nove vlade, pozitivan, te kako će pozitivno utjecati na odnose u BiH.
Istaknuo je kako je BiH i dalje na vrhu liste prioriteta EU, te da uživa visoku razinu podrške.
Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Borjana Krišto ovom prigodom je naglasila da će napredak na europskom putu Bosne i Hercegovine uvelike ovisiti o rješenju unutarnjih pitanja kao što su ispunjenje presuda Europskog suda za ljudska prava tj. rješenje problema oko načina izbora članova Predsjedništva BiH i izaslanika u Dom naroda i ispunjenje odluke suda za grad Mostar.
Krišto i Čolak su se također složili s Fieldom u tvrdnji da nijedna država nije ušla u Europsku uniju bez višestrukih izmjena svojih Ustava te će izmjena Ustava biti nužna i u slučaju BiH.
Krišto je istaknula važnost političkih, ekonomskih i drugih reformi, kazavši kako kroz ustavnu reformu i izmjenu izbornog zakonodavstva treba doći do konačnih rješenja koja su jednako dobra za sve i koja će omogućiti ravnopravnost Hrvata s druga dva konstitutivna naroda.
Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Bariša Čolak kazao je da je upravo sada vrijeme za važne iskorake koji će rezultirati političkom stabilnošću i pravnom sigurnošću, istaknuvši važnost da upravo 2017.godina treba biti godina promjena temeljenih na principima decentralizacije, federalizma, legitimnog predstavljanja i supsidijarnosti.
Sugovornici su se složili kako je rješavanje ovih kao i drugih važnih pitanja ključno za nastavak pozitivnih promjena u Bosni i Hercegovini./HMS/