Published On: Pet, lip. 1st, 2018

Izložba Safeta Zeca i svečanost zatvaranja Mostarskog proljeća

Nakon dva mjeseca istinskog kulturnog užitka u gradu na Neretvi, završava i ovogodišnje, jubilarno Mostarsko proljeće.

Svečanost zatvaranja, uz otvaranje velebne izložbe velikog bh. umjetnika Safeta Zeca pod nazivom „Svjetlost“  – retrospektiva slika, crteža i grafika iz sarajevskog ateljea i zbirke Zec, na programu je u utorak, 5. lipnja u 19 sati, u Galeriji kraljice Katarine Kosače.

Uz Maticu hrvatsku Mostar, suorganizatori su izložbe Grad Mostar, Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače i Atelje i zbirka Zec, Sarajevo.

Sponzor večeri je Croatia osiguranje d.d., inače generalni sponzor jubilarnog Mostarskog proljeća. Izložbu će otvoriti gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, u umjetničkom dijelu nastupit će glumac Dragan Jovičić i Gudački kvartet Simfonijskog orkestra Mostar, priopćeno je iz Ureda za informiranje Matice hrvatske Mostar.

O umjetniku 

Safet Zec, slikar i grafičar, rođen je 1943. u Rogatici (BiH). Nakon završene Umjetničke škole u Sarajevu, upisuje 1964. Akademiju likovnih umjetnosti u Beogradu, gdje 1969. godine diplomira. Magistrirao je na istom fakultetu 1972. u klasi profesorice Ljubice Sokić. Sedamdesetih godina za likovnu kritiku postaje jedan od glavnih eksponenata poetskog realizma. Član je svih važnijih umjetničkih asocijacija u Europi. 2007, godine dodijeljen mu je Orden viteza za umjetnost Republike
Francuske. Živi i radi u Veneciji, Sarajevu, Parizu i Počitelju, a njegova su djela izložena u značajnim galerijama i muzejima, u Milanu, Veneciji, Rimu, Ammanu, Parizu, Lillu… 2014. godine je autor “Skidanja Isusa s križa” za crkvu Il Gesu u Rimu, koju je naslikao u povodu obilježavanja 200. obljetnice Isusovačkog reda. 2017. godine je u Veneciji izložen njegov slikarski ciklus “Exodus” o temi izbjeglištva i rata.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer