Published On: Ned, svi 16th, 2021

IZLETJELO MU? SDA bratstvo radi na ukidanju Daytona, za početak žele ukinuti hrvatsku konstitutivnost


Iako su RS i FBiH ustavne kategorije međunarodnog pravnog sporazuma, Izetbegović, koji je dva puta bio Predsjednik BIH, zaklet da čuva te ustavne kategorije,  konačno je nehotice ili ne, priznao da se SDA, (da li imanentno da li zbog  paničnog straha od kaznenih procesa za Aferu Respiratori), nakon što nije uspjela srušiti RS, sada zalaže za rušenje hrvatske konstitutivnosti. I to kroz dokidanje svih slova međunarodnog prava u Ustavu Federacije.

Naime ponuda je SDA Hrvatima, da će SDA pristati na usvajanje Izbornog zakona, (koji btw pred njima stoji kao  zadatak Ustavnog suda BIH a ne Hrvata) ako se Hrvati odreknu vlastite ustavne konstitutivnosti, što je jasno je to i SDA-u sulud zahtjev.

Očito je procjena da bi se radikalizacijom odnosa s Hrvatima, gladni Bošnjo mogao natjerati da manje razmišlja o svom kruhu, respiratorima i SDA vilama na Poljinama a više o “fašistima i manjini, ustaškoj manjini, koji nama ne da da živimo svoji na svome, i koji ne žele da idu odavde“.

Izetbegović je izričito naveo da je on za obesmišljavanje Doma naroda u FBIH, što znači da je za dokidanje konstitutivnosti Hrvata. Posljedično, obesmisliti Dom naroda u FBIH znači obesmisliti i Dom naroda na razini države. Što je dodatno zadiranje u Dayton.

Pri tome tvrdi  da “hrvatska manjina u Pralemtnu nameće volju većini” parafrazirajući davnu propagandu jedine nacističke stranke u BIH. GS-a. Uz frazu o “bodljikavoj žici”.

“Hrvatska strana tvrdi da Bošnjaci, malobrojnijem narodu biraju predstavnike.  Ova primjedba je ozbiljna (eufemizam za točna op. poskok) i moramo se njome ozbiljno pozabaviti ako želimo stabilizirati odnose u Federaciji BiH, i posljedično u cijeloj BiH. S druge strane, jednako je ozbiljna i naša tvrdnja: da manjina u parlamentima, odnosno HDZ koji u Zastupničkom domu Parlamenta BiH ima jednog od devet, a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH jednog od šest parlamentaraca, putem domova naroda nameće volju većini, odnosno obesmišljava parlamentarnu demokraciju, pa i samo postojanje stranaka koje nisu nacionalne. Dakle, od postizanja kompromisa nas dijeli nekoliko hrabrih koraka.

Izetbegovićeva tvrdnja koju zove “ozbiljna tvrdnja” nije niti malo ozbiljna. Dapače ona je  posve neozbiljna, neodgovorna je, protuustavna je  i smiješna je.

Njen podtekst je antiustavno djelovanje, podrivanje stabilnosti zemlje, sijanje mržnje, bacanje fašističkog hejta, onakvog kakvog je bacao Hitler kada je širom Njemačke tvrdio da njemački narod živi loše, zbog židovske manjine, koja u suštini nad njime vlada i nameće mu svoju volju. To je identičan narativ Hitlerovom. I on je tvrdio da su Njemci manjina u vlastitoj zemlji, odričući tu zemlju drugima, zanosio se isto kao i Bakir Osmanskim “vojnim uspjesima” i negirao je genocid u Armeniji.

Zašto bi zbog ove izjave Bakir trebao biti sankcioniran?

 1. Ustav Federacije BIH kao i Daytonski ustav ne poznaje manjine i većine već govori o konstitutivnim i ravnopravnim narodima.
 2. Nebitna je njihova brojnost, oni prema Ustavu uživaju konstitutivna prava samozaštite, a ne “nametanja volje većem” i to putem institucionalnog federalizma.
 3. Hrvati  u Federaciji su se odrekli teritorijalnog federalizma u zamjenu za institucionalni. Tražiti od njih da se sada odreknu instutucionalnog federalizma je možda dobar trenutni politički štos. Ali dugoročno koban potez po SDA.
 4. Ustavni sud BIH nigdje nije napisao da SDA nešto nekome ima uvjetovati nego im je dano da izvole Izborni zakon uskladiti s presudom Ustavnog suda na način da se ispoštuje hrvatska konstitutivnost i legitimnost predstavljanja. Upravo ono što Bakir u pregovorima želi srušiti.
 5. SDA je dužan provesti odluku Ustavnog suda, u skladu s presudom, sve da HDZ ne postoji i da ništa ne traži. No što je SDA-u presuda jednog suda zapadnog tipa? Treba sačekati da se neki šerijatski sud oglasi po ovom pitanju.
 6. Politički lideri koji pojedine narode nazivaju “genocidašima, manjinama, štovateljima ratnih zločinaca itd.” (i to u pauzama klanjanja komemoracija Rasimu ili nakon tvita u čast Sakiba), krše Dayton, šire kolektivni hejt prema dvama konstitutivnim narodima. To je protuustavni govor mržnje koji bi netko u SDA-u trebao platiti.
 7. Širenje hejta prema konstitutivnim narodima u BIH je protudaytonsko djelovanje jer Dayton u svom podtekstu i intenciji ima ideju Pomirenja kao zadani Imperativ djelovanja.
 8. Stoga ti i takvi Izetbegovići bi morali snositi  sankcije. Da Visoki predstavnik nije arabian pussy. A visoki predstavnik to jeste. Pa sankcija nema. Jer arapskog čovjeka štiti arapska pussy. Plaćena arapskim kapitalom.
 9. Oblike tog plaćeništva i te i takve političke prostitucije redovno možete gledati u UN-u kada Arabian Pussy tamo čita ono što mu Bakir sastavi.
 10. Nazivati hrvatski narod manjinom  kojom treba srezati ustavno konsocijacijsko pravo na samozaštitu od  fundamentalističkih Bakira, izričito je protuustavno djelovanje koje bi  trebalo rezultirati promptnom političkom reakcijom i  vrlih hrvatskih političkih muževa. Legitimnih imača kada. No nedjelja je. A i ponedjeljak je sutra. A i već je ugrijalo. Pa ćemo malo sačekati da se gospoda vrate s vikendica.
 11. U konkretnom smislu to znači da bi “predstavnici manjine” ilitiga Hrvata,  nakon samo jedne takve izjave u kojoj Hrvate , neka džihadistička  pojavnost poput Alijinog poluproizvoda, prozove manjinom , trebali donijeti trajni stav  o željeznoj zavjesi prema SDA, i nakon toga se momentalno se povući iz svih pregovora sa Izetbegovićem.
 12. Nije jasno koliko im treba prevara od strane SDA da to konačno shvate? Radi se o neformalnoj članici Muslimanskog bratstva čiji su ljudi dokazano upleteni u financiranje aktivnosti Al Qaede u njenim “najslavnijim godinama”. Hrvatima u BIH ništa dobro nije, da ih se na svjetskoj razini obilježava kao vjerne koalicijske partnere te jedine proterorističke stranke u Europi.
 13. Što bi stavljanje SDA na crnu listu od strane HNS-a  značilo u stvarnosti? To bi značilo da je hrvatska politika strogo uz SAD politiku, i da ni na koji način ne žele koalirati s ljudima s US crne liste koje se dovodi u vezu s terorizmom.
 14. To bi značilo da bi  SDA na idućim izborima doživjela krah. Ili u suprotnom , ako bi pobijedila, to bi značilo da bi ti izbori bili besmisleni. Što bi rezultiralo političkom krizom i novim izborima.
 15. Tako bi “manjina” kako SDA naziva Hrvate ubila SDA  i dala  šansu upravo onim stranakama za koje se SDA navodno brine. A SDA bi nestala s političke pozornice u BIH. SDA koja ne shvaća da ju sve ove godine na životu drži HDZ.
 16. Upornim stavom da će HDZ koalirati s onim tko pobijedi u Bošnjaka makar taj netko kršio Ustav i zazivao dokidanje domova naroda što HDZ poručuje? Da poštuje volju Bošnjaka makar i onda ako ta volja glasuje za stranku koja želi da tebe nema?
 17. Ako neka stranka krši Ustav, potajno šuruje s teroristima , preglasava te, uvjetuje ti pravo na Predsjedništvo tako što od tebe traži da samoukineš konstitutivnost u Domu naroda, što imaš više pričati s njima? Pusti ih Bošnjacima. Nek Bošnjaci konačno završe s partijom koja ih je gotovo kao narod potpuno uništila. Nije u redu da Hrvati dokrajčke SDA. To moraju uraditi braća Bošnjaci, kao zalog budućnosti BIH. Čega se boji HDZ? Da će potom Hrvati uništiti njih?
 18. Zastupnički dom ne vidi nacionalne većine i manjine. Tamo su građani a ne narodi. Pa se i tu Bakir otkrio. Zašto grupa stranaka iz Sarajeva, bez SDA i klub hrvatskih stranaka ne bi bile većina u zastupničkom domu a SDA manjina?
 19. Dom naroda nije osmišljen za nametanje volje nego za spriječavanje štetnih zakona. Recimo zakona o naturalizaciji terorista u BIH. Spriječiti takav zakon nije preglasavanje volje većine. To je ustavni mehanizam koji Hrvatima nudi pravno na samozaštitu. Time oni štite i mnogog Bošnjaka naklonjenog sekularnoj građanskoj ideji, budući da se takav, preko SDA ne može zaštititi.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x