Published On: Pon, pro 30th, 2019

IZJEDNAČAVANJE PRAVA KAŽNJENIKA: Osuđenici u BIH zatvorima traže da ih se tretira kao ISIL-ovce

Ako se dopusti osuđenima za težna kaznena djela u BIH, poput onima osuđenima za ratni zločin,  pravo na promjenu iskaza oni bi uskoro mogli na slobodu.

Naime prema Ustavu BIH svi građani BIH jednaki su u pravima i obvezama pred BH zakonom. To od BIH traže i EU povelje.

Nedopustivo je da se nekim osuđenicima u BIH ne dopusti da se na BH sudovima retrokativno izjasne kao bivši borci na sirijskom ratištu te tako kazne zatvora od 20 i više godina zamjene kaznom zatvora od 3 godine, koje se dosuđuju na BH sudovima svima koji priznaju da su bili na sirijskom ratištu.

BH proračun bi tako uštedio. I mnogi ljudi bili bi zadovoljni a BIH društvo pravednije, smatra šef udruge “Pravo na ISIL svima a ne samo njima” Drago Pixel, koji tvrdi da će pravdu za izjednačavanje prava ubojica, tražiti ako treba i u Strasbourgu.

U BIH je podsjećamo do sada osuđeno preko 300 njih koji su priznali da su ratovali na sirijskim ratištima. Mnogi zatvorenici u BIH zatvorima im zavide. Ljubomorni su. Smatraju da nisu ništa manji zločinci nego ISIL-ovci i žele jednaka prava u BIH kao ISIL-ovci.

Mnogi žele postati kao i oni. I imati isti tretman od strane države. “Zašto bi ja koji sam ubio jednog čovjeka ležao 20 godina dulje nego on koji ih je ubio na desetine?” – pita se jedan od članova ove udruge koji je želio ostati anoniman.

Za sada ne uspijevaju no kako se kaže, pravda je spora ali dostižna.

Ovaj tekst naravno, nije izmišljen nego je surova realnost BIH.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare