Published On: Fri, Jan 16th, 2015

Izjava Predsjedništva BiH – dobra osnova

SARAJEVO – Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović i otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Renco Davidi ocijenili su danas da je Prijedlog izjave o prihvaćanju zaključaka Savjeta za spoljne poslove EU, koju je usuglasilo Predsjedništvo BiH, dobra osnova za dalji rad u procesu približavanja EU.

Tokom susreta je bilo riječi i o sutrašnjem sastanku u Sarajevu sa ministrima inostranih poslova NJemačke Frankom Valterom Štajnmajerom i Velike Britanije Filipom Hamondom.

Čović i Davidi su izrazili nadu da će posjeta Steinmeier a i Hamonda rezultirati pozitivnim pomacima za BiH, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

O sigurnosnom segmentu nakon terorizma u Parizu

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović i hrvatski ambasador u BiH Ivan del Veccio razgovarali su danas u Sarajevu o sigurnosnom segmentu ovog dijela Euope povodom nedavnih terorističkih napada u Parizu.

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da su razmijenili mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, kao i procesu uspostavljanja vlasti u BiH.

Del Vekio je informisao Čovića o nedavno održanim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj. S obzirom na to da su oni, uz otežavajuće okolnosti zbog ograničenog broja glasačkih mjesta, održani i unutar BiH, razgovarano je o mogućnostima zakonskog rješavanja ovog problema u što skorije vrijeme.

Čović i Del Veccio su ocijenili da su odnosi BiH i Hrvatske izrazito prijateljski.

Nova inicijativa prava prilika za razvoj

Nova europska inicijativa pruža pravu priliku za razvoj BiH, a na političkim liderima je odgovornost da je odmah iskoriste i ponovno se pokrenu u tom smjeru, rekao je danas u Sarajevu talijanski ambasador u BiH Ruđero Korijas nakon sastanka sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

Korijas je istaknuo da europska perspektiva, što 85 posto stanovništva želi, ne može i ne smije biti talac stranačkih interesa, te dodao da je došlo vrijeme da se u tom smislu ulože kolektivni napori, priopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.

“Italija i Europa su spremni da pomognu zemlji u procesu društveno-ekonomskih reformi koje inicijativa podrazumijeva, ali nisu spremne da prihvate takticizme i instrumentalizacije koje će na kraju pasti na pleća građana”, poručio je Korijas.

Na sastanku je bilo riječi o formiranju novih institucija i usvajanju od svih političkih snaga Izjave Predsjedništva BiH koju predviđa nova europska inicijativa, a koja donosi oživljavanje Sporazuma o pridruživanju BiH u zamjenu za ulaganje nepovratnih napora lidera u BiH u pokretanju procesa reformi.

Ove reforme će, kako je priopćeno, zemlju učiniti funkcionalnijom i kompatibilnijom na europskom putu, počevši sa socio-ekonomskim sektorom.

Čović i Korijas suglasni su se da je potrebno da što prije budu formirane vlasti na federalnom i nivou BiH da bi bio sproveden artikulisani program strukturnih reformi koji je BiH hitno potreban.

Na sastanku je bilo riječi i o kandidatura Italije za nestalnog člana Savjeta sigurnosti UN na dvogodišnji period 2017/2018.

Korijas je izrazio nadu da će se manifestacije simpatija iskazivanih do sad od Predsjedništva BiH uskoro pretvoriti u službenu podršku talijanskoj kandidaturi.