Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Izgradnja državnog zatvora završava se prema planiranim rokovima

Must Read
Konstrukcija svih objekata državnog zatvora koji se gradi u Istočnom Sarajevu u potpunosti je završena. Riječ je o deset objekata od čega su objekti A, B, C i D namijenjeni smještaju osuđenika i pritvorenika, a ostalih šest su servisni objekti – sportska dvorana, radionica, kuhinja…

Glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić kazala je Feni da će se unutar smještajnih objekata nalaziti i medicinski blok – primarna medicinska zaštita, dok je poseban objekat namijenjen za edukativne aktivnosti.

Po njenim riječima, u tijeku su radovi na instalacijama i unutrašnjosti svih deset objekata zatvorskog kompleksa, uključujući postavljanje stolarije, podova i slično, a intenzivno se radi i na ugradnji opreme unutar zatvora.

Izgradnja državnog zatvora završava se prema planiranim rokovima, te očekujemo da ćemo do kraja godine imati izgrađenu visokosigurnosnu ustanovu za smještaj najtežih počinitelja kaznenih dijela, potvrdila je Bakić za Fenu.

Ukupna površina državnog zatvora iznosit će 24.000 kvadratnih metara, a svaka ćelija u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik, bit će površine 12 četvornih metara.

Bakić ističe da je izgradnja i funkcioniranje budućeg državnog zatvora u potpunosti usklađeno s europskim zatvorskim pravilima i standardima. Napominje da će realizacijom planiranog projekta Bosna i Hercegovina dobiti zatvorske kapacitete maksimalne sigurnosti, kapaciteta 348 mjesta, od čega 298 za zatvorenike i 50 za pritvorenike.

Ovim će se značajno rasteretiti kapaciteti entitetskih zatvorskih ustanova i riješiti problem njihove prebukiranosti, ali i doprinijeti boljoj resocijalizaciji počinitelja „lakših“ kaznenih dijela.

Početak rada državnog zatvora očekuje se početkom iduće godine. Planirano je zapošljavanje 250 osoba, među kojima policajci, tehničko osoblje, administracija… Do sada su za izgradnju korištena isključivo donatorska i kreditna sredstva i financijska konstrukcija je u potpunosti osigurana, naglasila je Bakić.

Radove na izgradnji državnog zatvora izvodi češko-španjolski konzorcij OHL ŽS. Radovi su počeli krajem srpnja 2014. godine, a rok za izgradnju je 24 mjeseca.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -