Published On: Tue, Jul 21st, 2020
#3rd | By Desk

Izgradnja ceste Stolac-Neum u punom je jeku

Nakon potpisanog ugovora za izgradnju ceste Neum – Stolac, dionica Hutovo – Cerovica – Stolovi , nastavljeni su radovi na izgradnji posljednje dionice kojom će se konačno kompletirati izgradnja ceste Neum – Stolac.

Vrijednost ugovora je 17.741.636,45 KM, a rok za izvođenje je 14 mjeseci.

Na budućoj dionici ceste Neum-Stolac radovi su u punom jeku. Najzahtjevniji dio projekta – tunel Žaba u dužini od oko 1 kilometra, privodi se kraju. Za nekoliko dana će biti asfaltiran, a kraj listopada rok je za završetak svih radova na tunelu.

Započeli su i radovi na posljednjoj dionici ceste Hutovo-Cerovica-Stolovi.

Trenutno u tijeku imamo tri dionice na kojima se obavljaju radovi, to je LOT 4, tunel Žaba, imamo LOT 7 dionica od 8,8, km u općini Stolac i počeli smo s radovima da spojimo Broćanac do tunela Žabe, kaže za BHT Adnan Mostarlić, nadzorni inženjer na dionici ceste Neum-Stolac.

Projekt traje dvije godine i podijeljen u sedam sekcija. Dvije su potpuno završene. Ova sekcija će biti završena do kraja listopada, a ostale sljedeće godine. Ovaj tunel iza nas, kao i kompletna cesta će značajno doprinijeti brzini i sigurnosti prometa, kako lokalnom stanovništvu tako i putnicima, kazao je Peter Murphy, voditelj nadzora izgradnje ceste Neum-Stolac.

Za cjelokupan projekt izgradnje ceste Neum – Stolac bit će utrošeno oko 72 milijuna maraka. Njen završetak posebno iščekuju turistički radnici i stanovnici Neuma, jer će se time skratiti i olakšati putovanje, a nadaju se i poboljšati turistički položaj našeg jedinog primorskog grada.

Došli ste ovim putem, vidjeli ste kako je uzak put, računska brzina je možda 40 km na sat, a ovdje je brzina projektirana 80 km, samim tim skraćuje upola putovanje, kazao je Mostarlić.

Kompletna dionica ceste Stolac-Neum, u dužini od 36 kilometara, trebala bi biti u funkciji do kraja iduće godine. Time će se jedini bosanskohercegovački grad na moru konačno povezati kvalitetnom magistralnom cestom s ostatkom zemlje./HMS/