Published On: Pon, kol 2nd, 2021

IZGLASANO: Narod Alekse Šantića od danas je konstitutivan narod u HNŽ


Usvajanjem ukupno šest amandmana koji se odnose na konstitutivnost srpskog naroda, ravnopravnosti u upotrebi jezika i pisma te sudjelovanje u procesu donošenja zakonskih odluka i uredbi, na današnjoj Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije u Mostaru riješeno je pitanje konstitutivnosti Srba u ovoj županiji.

Usvojenim amandmanima na Ustav HNŽ-a usklađuje se županijski Ustav s Ustavom Federacije BiH u dijelu koji se odnosi na konstitutivnost naroda i uporabu jezika i pisama, a u skladu s presudom Ustavnog suda Federacije BiH.

Navedeni Amandmani usvojeni su s 26 glasova za i jednim glasom protiv, dok tri zastupnika nisu bili prisutni na sjednici Skupštine.

Predsjednik Skupštine HNŽ-a Šerif Špago kazao je uoči sjednice da će usvajanjem spomenutih amandmana definicija naziva jezika biti kao i Ustavu FBiH, a on na svakoj jezičnoj varijanti kaže da su službeni jezici u Federaciji hrvatski, bosanski i srpski jezik, te pisma ćirilica i latinica.

Zamjenik predsjedatelja Skupštine Tomislav Martinović napomenuo je kako je većina hrvatskih zastupnika u Skupštini pokrenula pitanje donošenja amandmana na Ustav koji se tiču konstitutivnosti srpskog naroda.

“Ovo je nastavak konzistentnosti naše politike koja ide u pravcu da se svi konstitutivni narodi jednako i ravnopravno osjećaju na svakom djeliću teritorija Bosne i Hercegovine i da mogu jednako konzumirati sva svoja prava koja im takva ustavna pozicija donosi. To samo po sebi znači da smo u to pitanje uključili i problem legitimnog predstavljanja i zastupanja, i nadamo se da će ova današnja dobra poruka iz Mostara i HNŽ-a imati malo širi odjek i da će se čuti malo dalje kada su u pitanju i izmjene Izbornog zakona, te da ćemo u tom pravcu biti apsolutno i potpuno dosljedni, te osigurati predstavnicima konstitutivnih naroda da sami upravljaju svojom političkom sudbinom”, istakao je Martinović./Fena/HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x