Published On: Čet, ožu. 9th, 2017

IZETBEGOVIĆU SVI KRIVI: “Haški sud odigaro političku igru, Radončić i Suljagić su irelevantni, Čović je trebao…”

Međunarodni sud pravde u Haagu odbio je zahtjev BiH za reviziju tužbe protiv Srbije. Tim povodom, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sazvao je press-konferenciju, na kojoj je kazao da je Međunarodni sud pravde u Hagu donio političku, a ne pravnu odluku.

“Dobili smo pismo Registra Međunarodnog suda pravde gdje nas izvještavaju da ne mogu poduzeti ništa, obzirom da nema odluke nadležnih vlasti – odnosno jednistvenog stava Predsjedništva po ovom pitanju. Sud nije donio odluku, niti se pozvao na članove suda, nisu donijeli ni pravnu odluku – jer se nije mogla donijeti. Sud je odigrao političku igru. Registar je zatražio stav članova Predsjedništva, jer su znali da jedinstvenog stava nema. Mladen Ivanić ima pravo na političke stavove, ali sud nema pravo na cinične manipulacije. Cinizam je tražiti suglasnost da se proces nastavi od onih koji mu se javno suprotstavljaju”, kazao je Izetbegović u obraćanju medijima.

“Institucija Međunarodnog suda pravde odlučila je zalupiti vrata pred nosom onih koji traže prava. Sud je potvrdio da nema ravnopravnosti za male. Odlučio je da zatvori vrata pravdi, i zatvori oči onim što je bjelodano jasno. Mi smo učinili sve da se pravda postigne, istina sazna i revizija pokrene.. Činit ćemo sve da nepravda i laž ne nadjačaju”, izjavio je Izetbegović.

Kakav je plan za naredne korake?

“Oni se nisu upustili da preispituju mandat Softića, jer su znali da ga ne mogu zaustaviti. Akreditacija agenta i sam meritum, oni su to politički presjekli. Sljedeći koraci, na vezi sam sa međunarodnim ekspertima. Vidjet ćemo što dalje. Borit ćemo se za istinu i pravdu”, izjavio je na pitanje novinara, prenosi N1 televizija.

Kazao je da je stvar jasna, i da Međunarodni sud pravde nije želio da uđe u zonu prava.

“Odlučili su se za prost mehanizam. Hajde da pitamo one koji su htjeli zaustaviti proces – i zaustavili su ga. Nisu tako trebali postupiti”, ocjena je Izetbegovića.

Radončić i Suljagić su irelevantni

Izetbegović odgovorio je na današnje kritike lidera Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića, direktora Političkog savjeta Građanskog saveza Emira Suljagića kao i lidera HDZ-a Dragana Čovića.

Radončić je kazao da je “kao Bošnjak prihvatio tužno tu vijest” te je poručio “svojim prijateljima Srbima kako nemaju razloga za likovanje”. Lider SBB-a pozvao je Srbe da, po uzoru na mnoge druge zemlje, usvoje rezoluciju kojom će osuditi genocid u Srebrenici.

“Što se tiče Izetbegovića koji nas je na onom čuvenom skupu pedeset odgovornih osoba uvjeravao da ima sve pravne argumente, očekujem da obrazloži Bošnjacima i žrtvama zašto je imao pogrešnu procjenu i iz toga izvuče politički zaključak o svojoj osobnoj političkoj poziciji”, komentirao je Radončić.

S druge strane, Suljagić je za N1 kazao da je današnja odluka “dokaz jedne strašne manipulacije jer nedavno je objavljen dokument iz kojeg se vidjelo da je već u travnju 2016, Izetbegović nije bio ovlašten da predaje ovaj zahtjev. Ovo je neviđena bruka i sramota za BiH, a krivica je na SDA i Izetbegoviću. A Čović se upisao na istu stranicu historije na kojoj stoji ime Mate Bobana”, dodao je on.

“Što drugo očekivati od Radončića, Suljagića – nisu referentni meni držati lekcije. Ne zanima me što misle. Radončić je zadnji koji mene može komentirati. Irelevantan je sa svojim stavovima”.

Upitan što će biti dalje s njegovom političkom karijerom, kazao je

“Politički protivnici će nastaviti ovo koristiti u kampanji. Svi su me nominalno podržavali jer se boje bošnjačkog naroda, a priželjkivali su ovakvu stvar. Da ja sada razmišljam što će biti s mojom političkom karijerom i strankom, ne mogu. Dubokom sam povrijeđen”.

Komenirao je i Čovićev stav o zehtijevu za reviziju, kazavši:

“Trebao je snažnije stajati, ako ne uz mene, onda uz ljude iz hrvatskog korpusa koji su doživjeli istu sudbinu kao i Bošnjaci”.

O dolasku Vučića u BiH…

“Vučić je dobrodošao ovdje. Revizija se odnosila na Miloševićev režim, ne na Vučićev. Mislim da će ovo što se srpske strane tiče, smirit krizu. Ne znam kako će Bošnjaci reagirati na stalne uvrede i nepravde koje im se čine konstantno. Gubi se iz vida što je početak svega. Pola BiH očišćeno, džamije porušene…”.

“Ovo jeste izazvalo krizu, i ovo jeste za mene jedan težak udarac i kao Bošnjaka i kao političara, ali bi bilo gore da nismo ništa uradili”, istaknuo je Izetbegović.

O tome je li trebalo zahtjev za reviziju presude podnijeti ranije je kazao: “Ne bi moglo jer nismo imali totalitet dokaza koji se završio nakon suđenja Ratku Mladiću”.

Izetbegović je komentirao navode pojedinih analitičara koji smatradaju da sljedeći korak treba biti tužba koja ide na Sud u Srbiju te kazao kako takvu mogućnost nije uzeo za ozbiljno.

Odgovorio je i na pitanje novinara o tome što je bio cilj revizije i što je očekivao od međunarodnog suda pravde.

“Očekivao sam istinu, da Sud kaže istinu i da na toj istini zdravije odnose izgradimo, da ne izjadnačavamo strane, da ne vrijeđamo dignitet žrtava. Možda misle da je ovo Don Kihotovski, ali ja ne mislim. Valja nama ovdje živjeti stoljećima, a užasne stvari su se događele i mnoge se stvari Bošnjacima negiraju – njihov identitet, njihov jezik”, kazao je član Predsjedništva BiH na današnjoj press-konferenciji./HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer