Published On: Uto, lis 26th, 2021

IZETBEGOVIĆEVA NOVA MORANJA: Mora se biti spreman na rat ako se želi očuvati mir, recimo otac moj je morao…

“On (Dodik) bi htio da ostane upamćen i kao čovjek koji je neku nezavisnost RS-a izborio ili barem da je sačuvao to na jednom toplom režimu za neku buduću generaciju. Da ostane historijska ličnost. Ja mislim da on računa s tim kako će, kad napravi neki od tih poteza, nas ustvari staviti u poziciju da mi budemo ti koji su napali. On računa s time kako će trebati na teritorij RS-a prijeći i krenuti u konflikt. On nikoga napasti neće. Međutim, vara se. To bi neizbježno krenulo prvo na Brčkom, pa na entitetskim linijama, pa tamo gdje su povratnici jer bi vjerojatno doživjeli neprijatnosti, pa bi mi morali da ih štitimo, i njih i državu i Brčko i onda bi, htio ili ne, i on i mi polako utonuli u konflikte koje bi teško bilo zaustaviti i kontrolirati.”

Na pitanje prijeti li Bosni i Hercegovini rat, odgovara:

“Moj otac dok se pripremao za odbranu, dok je radio ozbiljne pripreme za obranu, je govorio mirno spavajte, neće biti rata, u namjeri da zaustavi emocije ljudi i da spriječi takav razvoj prilika. I rekao je nešto što mu prebacuju. Ja mislim kako neće biti rata, ali kako ne bi bilo rata moramo biti spremni na njega. Dakle jedan od ključnih momenata i tog ispipavanja i ispitivanja dokle se može ići jeste ustvari naš odgovor. Dakle ako ne želite sukob, morate biti spremni za njega. Ako hoćete da živite, morate biti spremni da umirete. Ako hoćete mir, morate biti spremni na rat. Ja mislim da su ljudi, ogromna masa njih, spremni na sve da ne dopuste da se teritorijalno BiH dalje dijeli. Dakle da neka Srebrenica, Tomašica, Brčko ne bude u kontekstu BiH, da to bude velika Srbija, sasvim sigurno će se uvući postepeno u sukob, možda ne naglo i ko zna kad će se to i kako završiti. Bošnjaci i bosanski patrioti nemaju alternativu kada je u pitanju Bosna i Hercegovina.”

Smatra da je Dodikova priča da mu neće muslimani suditi, da cijeli Zapad i Amerika pomažu muslimane da zavladaju, šovinistička.

“Zašto bi, u principu, hrišćanske asocijacije pomagale muslimane da zavladaju? Dakle, Bošnjaci i Hrvati, Hrvati su već pomalo odustali, mi još uvijek nismo, borimo se, žive aparthejd u Republici Srpskoj. Ima ih negdje 15% i imaju zajedno 10 puta manje pozicija. Bošnjacima se ne dozvoljava da svoj jezik zovu onako kako je Ustavom definisano. Bilo je toliko napada na povratnike. Definitivno se nad njima dominira. I onda Dodik kaže kako neće dopustiti da se nad Srbima dominira. Nema te dominacije. BiH je zajednička zemlja. Jedan šovinistički, jedan radikalno nacionalistički pristup koji će morati da bude zaustavljen, da napravimo jednu normalnu državu ravnopravnih ljudi, vladavine zakona, itd.”

dnevnik.ba

guest
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimaci
Anonimaci
1 godina prije

koja budaletina…pravi ISILovac…

GraDŽanska al u Q
GraDŽanska al u Q
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimaci
1 godina prije

Muslimansko bratrstvo!
Terorist

Bojan
Bojan
1 godina prije

Umislio je sebi da je protektorat prava država bosanskih muslimana. A vrlo dobro je svjestan da bi ta država bez zaštite međunarodne zajednice nestala u roku od 24h.

GraDŽanska al u Q
GraDŽanska al u Q
Šta ti kažeš na ovo?  Bojan
1 godina prije

Ma samo i dalje busaletina nek poslušno lize dupeta strancima i specijalno “najdrazoj ambasadi”,pa ce proci o mnogo Gore nego kad mu je onaj suludi babo odbio Coutillerov plan !

Bedr Bosna
Bedr Bosna
Šta ti kažeš na ovo?  Bojan
1 godina prije

Bez mjesanja srbije rs bi od sabaha do aksama bio do temelja srusen

MateMo
MateMo
1 godina prije

A nisi kao čuo za napade i ubistva Hrvata od tvojih halal ratnika po sreišnjoj bosni?

Bruce Lee.
Bruce Lee.
1 godina prije

Aljin iscidak

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Dosadan je ovaj mali podrumaš s njegovim prijetnjama ratom. Mala kukavica koja će se ponovo sakrit dok mu narod bude masovno gino.

GraDŽanska al u Q
GraDŽanska al u Q
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Mora da je opet rezrvirao “All inclusive” boravak u trezoru!

Robinzon Kruso
Robinzon Kruso
1 godina prije

Čovjek koji voli pričati o ratu i kontinuirano nekome prijetiti.
Hrvatima da im slijedi “komšićizacija” na nižim razinama, Srbima da će ukinuti RS, Hrvatima da su “UZP-ovci”, Srbima da su “genocidaši” i on se nada pomoći stranaca za svoju unitarnu muslimaniju???

Last edited 1 godina prije by Robinzon Kruso
Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Robinzon Kruso
1 godina prije

Tako vas je Hag prozvao.