Published On: Pon, ožu 15th, 2021

Izetbegović zatražio od Inzka da dostavi originalni tekst Daytonskog sporazuma

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović zatražio je od Valentina Inzka, visokog predstavnika u BiH, da Domu naroda dostavi originalni tekst Daytonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku, te službene i ovjerene prijevode na bosanski, srpski i hrvatski jezik.

– Bosna i Hercegovina već duže od 25 godina funkcionira na bazi Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i njegovih aneksa, od kojih je Aneks IV Ustav Bosne i Hercegovine. Originalni primjerak Sporazuma na engleskom jeziku, kao ni prijevodi na bosanski, srpski i hrvatski jezik, nikada nisu službeno uručeni Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Neslužbeni prijevodi Sporazuma vrlo često se koriste za različita i pogrešna tumačenja njegovih pojedinih odredbi, što izaziva bespotrebne nesporazume među političkim akterima i u javnosti Bosne i Hercegovine, prenosi Faktor.

Stoga od Vas očekujem da Ured visokog predstavnika (OHR) Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, na čijem sam čelu, dostavi originalni tekst Sporazuma na engleskom jeziku, te službene i ovjerene prijevode na bosanski, srpski i hrvatski jezik – navedeno je u današnjem dopisu Bakira Izetbegovića Valentinu Inzku.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>