Published On: Uto, lis 15th, 2019

Izetbegović ‘zaratio’ s cijelim svijetom: Nakon potpore Erdoganu zamjera se Izraelcima zbog Aluminija

Nakon podrške Erdoganu u bombardiranju kurdskih ciljeva i ubojstva velikog broja civila, izgleda da politika koju on provodi stoji i iza blokade izraelskih investicija u nekadašnjem hercegovačkom gigantu Aluminiju.

Naime, po riječima iz Vlade Federacije BiH u kojoj SDA i HDZ imaju većinu, priča o arapskim investitorima je izmišljena kako bi se blokirao ulazak kinesko-izraelskih investitora koji su, navodno, spremni pomoći posrnulom gigantu.

Manipulacija arapskom ponudom

Ove navode objavio je mostarski internetski portal Erotel, a izvor iz Vlade FBiH kaže kako je riječ o manipulaciji te da da će arapska ponuda stići za nekoliko dana, no, kako kažu, ista nije realan.

“Netko očito želi reći kako će arapski investitor platiti cijeli dug Aluminija, osigurati električnu energiju, pokrenuti cjelokupnu proizvodnju, te kako nema niti jednog razloga da se takva ponuda ne prihvati. S druge strane, kinesko – izraelski investitor vjerojatno neće dati takvu ponudu jer su oni svoju gradili na realnim temeljima i informacijama koje su prikupili zadnjih mjeseci. Jako je zabrinjavajuće da jedna strana, u ovome slučaju bošnjačka, želi još jednom srušiti priču oko pokretanja proizvodnje u Aluminiju. Očito je kako netko želi dovesti Aluminij u fazu stečaja i osigurati da se proizvodnja više nikada ne pokrene”, kazao je Erotelu izvor iz Vlade Federacije BiH.

Dodaju kako je cijeli tim ljudi oko ministra Nermina Džindića (SDA) okupljen i radi na projektu predstavljanja arapskih investitora kao spasitelja Aluminija, isključivo da ciljem da se spriječi ulazak kinesko – izraelskog investitora i pokretanje proizvodnje.

Izetbegovićev blagoslov

S obzirom na to da je nemoguće da ovakvi potezi ministara i članova Vlade FBiH iz bošnjačke kvote prođu bez odobravanja predsjednika stranke Bakira Izetbegovića, jasno je da je Izetbegović taj koji sprječava nastavak rada Aluminija.

Marko Karačić dugogodišnji je mostarski novinar i poznavatelj situacije u Aluminiju, glavni je urednik portala Erotel, za Direktno nije htio otkriti o kojim izvorima se radi, međutim i sam smatra kako je cilj cijele priče definitivni krah ovog poduzeća.

“Bošnjačka politička elita već mjesecima pokušava izbaciti kinesko – izraelskog investitora iz priče o pokretanju proizvodnje u Aluminiju. Kada su shvatili da su Kinezi i Izraelci ozbiljan kandidat za ovaj posao, izmišljen je arapski investitor koje navodno spreman platiti 400 milijuna maraka duga, osigurati električnu energiju i pokrenuti kompletnu proizvodnju. Takva bajka je u rangu one Izetbegovićeve da je u mandatu zaposlio 100.000 ljudi. Možda jest, ali u Njemačkoj”, kazao je Karačić.

On je podsjetio da navodna ponuda arapskog investitora ima za cilj parirati Izraelcima koji će zasigurno ovaj tjedan poslati ponudu, no, kako dodaje, od arapske ponude na kraju neće biti ništa.

“Ovoga tjedna se najavljuje kako će arapski investitor predati ponudu u petak samo kako bi se pariralo Izraelcima koji sigurno ponudu predaju ovoga tjedna. Novalić, Džindić i ostali pokušavaju još jednom ozbiljnu izraelsku priču otjerati iz Hercegovine, a onda će vjerojatno nestati i arapski investitori. Krajnji rezultat svega je stečaj Aluminija i gašenje svake nade da bi proizvodnja ikada više mogla biti pokrenuta. Svi sudionici priče su upoznati sa ovim scenarijem i bošnjačkoj političkoj eliti ovaj putu neće biti tako lako dovesti proces do kraja. Ovaj put imaju puno ozbiljnije sugovornike nego je to bio slučaj prije nekoliko mjeseci kada su gasili Alumnij”, kazao je Karačić.

Inače, mostarski gigant ugašen je početkom srpnja nakon što je u istomu godinama nagomilavan dug koji je na kraju dosegnuo vrtoglavu cifru od 400 milijuna maraka (oko milijardu i 700 milijuna kuna). Vlasnici Aluminija su Vlada FBiH (44 posto), mali dioničari (44 posto) i Vlada Republike Hrvatske (12 posto).

U međuvrmenu je rečeno kako će moguće biti pokrenuti dio nekadašnje proizvodnje, dio radnika je dobio otpremnine, dio je napustio poduzeće, a dio još uvijek čeka ponovni početak rada, prenosi Direktno.hr

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare