Published On: Sri, lis 9th, 2013

Izetbegović zabrinut informacijama o popisu; Isključite popisivače na koje su uložene žalbe

Povodom uočenih nepravilnosti u procesu provođenja Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je pismo direktoru Agencije za statistiku BiH Zdenku Milinoviću.
Izetbegović u pismu navodi da je zabrinut informacijama koje stižu s terena, a tiču se provođenja Popisa stanovništva u našoj zemlji.
„Posebno su naglašeni problemi na području entiteta Republika Srpska u sredinama gdje su nastanjeni Bošnjaci. Ne želim vjerovati da Agencija kojom rukovodite tolerira onemogućavanje popisa državljana Bosne i Hercegovine koji u vrijeme popisa nisu prisutni u zemlji. Podsjećam Vas da su Popisom, između ostalih, obuhvaćeni svi državljani BiH, bez obzira na to jesu li u trenutku popisa prisutni u zemlji ili ne (član 4. Zakona)“ navodi Izetbegović u pismu.
Dodaje da se entitetski instruktori i kontrolori na području entiteta Republika Srpska ponašaju kao neki istražni organi koji u bošnjačkim sredinama „postrojavaju“ građane kako bi ih mogli prebrojati.
Izetbegović ističe da Zakon jasno definira obveze i nadležnosti popisivača, općinskih i entitetskih instruktora, ali isto tako i odgovornost.
„Pozivam Vas i druge institucije za provođenje Popisa da, u skladu sa zakonom, iz daljeg postupka popisivanja isključite instruktore i popisivače na čiji je rad uloženo više nego dovoljno žalbi da su prekoračili ovlaštenja. Kao što Vam je poznato, proces povratka u BiH još traje, mnogi građani su u tom procesu, trajno su nastanjeni u sredinama iz ’91. godine, a privremeno borave i na drugim mjestima u BiH. Naravno da će se popisati tamo gdje su se vratili“ navodi Izetbegović.
Međutim, dodaje on, događa se da pred svaki vikend kada su svi punoljetni članovi domaćinstva kod kuće nedostaje popisnica i upitnika za domaćinstvo. U nekim sredinama na području entiteta Republika Srpska, Popis je već danima obustavljen ili usporen.
Izetbegović navodi da, ukoliko za naredni vikend i dane koji prethode velikom islamskom prazniku Kurban-bajramu, ponovo dođe do nedostatka popisnica, „onda je to jasan znak da se radi o svjesnoj opstrukciji popisa bošnjačkog stanovništva“.
„Rezultati popisa su potrebni za strateško planiranje razvoja zemlje i oni kao takvi ne smiju biti predmet manipulacije. S tim u vezi, molim Vas da poduzmete neophodne radnje kako proizvoljno tumačenje zakona na terenu od značajnog broja neodgovornih pojedinaca ne bi utjecalo na regularnost i rezultate Popisa. Upozoravam Vas i sve odgovorne institucije za provođenje Popisa, da grubo kršenje zakona neće biti tolerirano. Ukoliko Vas sve osnovne organizacije i institucije Bošnjaka upozoravaju da postoje značajni problemi na terenu, onda to ozbiljno shvatite“ navodi se u Izetbegovićevom pismu direktoru Agencije za statistiku BiH Zdenku Milinoviću.