Published On: Sri, kol 29th, 2018

Izetbegović u Palestini razgovarao sa Abbasom

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas je u okviru posjete državi Palestini razgovarao s predsjednikom Mahmoudom Abbasom, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

“Predsjedavajući Izetbegović i predsjednik Abbas su potvrdili prijateljske i bilateralne odnose Bosne i Hercegovine i Države Palestine. Razmijenili su mišljenja o aktuelnoj situaciji u dvjema zemljama, te stanju i odnosima u našoj i regiji Bliskog Istoka.

Izetbegović je istaknuo da je Bosna i Hercegovina sa posebnom zabrinutošću pratila nedavne tragične događaje u pojasu Gaze, te da je Predsjedništvo BiH apeliralo na hitnu obustavu nasilja i obnovu dijaloga.Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina podržala rezoluciju Opće skupštine UN-a, kojom se poziva na zaštitu palestinskih civila.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina snažno podržava održavanje mirovne konferencije koja će donijeti pravedno i dugoročno rješenje konflikta, zasnovano na principima međunarodnog prava i s ciljem uspostavljanja dviju nezavisnih država.

Pozvao је na poštovanje rezolucija UN-a, zaustavljanje svakog vida nasilja i obustavu gradnje na okupiranim palestinskim teritorijama, kako bi se stvorili uvjeti za obnovu mirovnih pregovora i rješavanje višedecenijske krize.

Predsjedavajući Izetbegović je u Ramali dočekan uz najviše državne i vojne počasti, a prije susreta sa predsjednikom Abbasom posjetio je mauzolej u kojem odao počast bivšem palestinskim lideru Yasseru Arafatu.

U izaslanstvu Bosne i Hercegovine bili su Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, Zoran Đerić, savjetnik člana Predsjedništva BiH iz RS dr. Mladena Ivanića i Igor Planinić, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića”, priopćeno je iz Predsjedništva BiH./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare