Published On: Mon, Dec 1st, 2014

Izetbegović: U naredne četiri godine moglo bi biti zaposleno 30.000 ljudi

Bakir Izetbegović, novi-stari bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji je za tu funkciju dobio povjerenje birača i na nedavnim izborima u BiH, nada se da će novi kadrovski sastav Predsjedništva kao tročlanog šefa države učiniti više za napredak države od prethodnog.

Uz opasku da ni “ekipa u prošlom mandatu nije bila loša” i da je s Nebojšom Radmanovićem kao srpskim članom imao korektne relacije, odnosno da zastoji nisu bili u Predsjedništvu nego u državnom parlamentu, Izetbegović je, gostujući u emisiji “Telering” Televizije OBN, izrazio nadu da će novoizabrani srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić, “koji se uželio akcije”, raditi na ubrzanju pozitivnih procesa.

Naveo je primjer Ivanićeve spremnosti da u tom smislu sva tri člana Predsjedništva (treći Dragan Čović) zajednički nastupaju u vanjskopolitičkim kontaktima i sa islamskim zemljama.

Izetbegović navodi spremnost Turske, na primjer, da pomogne ekonomskim procesima u BiH, a što se tiče odnosa BiH sa sadašnjim establišmentom Srbije vjeruje da situacija nije ista kao prije 20 godina i da u prilog tome govore neke “katarzične izjave” premijera Aleksandra Vučića.

“Za sve strane je u ovom času dobro pomirenje i pozitivni ekonomski procesi”, kazao je, između ostalog, Izetbegović nakon opaske u kojoj je voditelj emisije ostavio mjesta sumnji u pogledu iskrenog preobražaja Srbije u odnosu prema službenom Sarajevu.

Izetbegović je upitan i za mišljenje o puštanju Vojislava Šešelja iz zatvora u Haagu te o njegovoj (Šešeljevoj) zapaljivoj retorici po povratku u Beograd.

Smatra da je puštanje na slobodu ovog optuženika za teške ratne zločine “sramotno za sam Haški tribunal” jer je “naravno trebao biti osuđen”, a što se tiče istupa, ističe da će to u neku ruku rezultirati dobrim završetkom jer će natjerati vlasti Srbije kao zemlje pretendenta za europske integracije, da se razračunaju s “recidivima prošlosti”.

Dio emisije “Telering” bio je posvećen aktualnom pitanju formiranja vlasti nakon izbora u Bosni i Hercegovini te zetbegovićevom utjecaju i procesima u njegovoj Stranci demokratske akcije (SDA).

Gost emisije nije želio otkriti koja su imena u opticaju u SDA kada je u pitanju prijedlog za mandatara za sastav nove federalne pa ni državne vlade, ali je rekao da se mandataru na državnoj razini nada u prosincu.

osobno će se založiti, kaže, da to na federalnoj razini to bude gospodarstvenik, čovjek koji će se znati nositi s ekonomskim problemima.

Pozvao je kadrove iz vlastitih stranačkih redova da kod predlaganja imena za sve razine vlasti u državi, od najnižih do najvišeg, “razmisle 30 puta” i ne idu linijom nezamjeranja, pa ni njemu samom, već vode računa o tome da kandidati budu ljudi koji će raditi na dobrobit naroda.

Izetbegović, kaže, ima povjerenja u sadašnje ljude u stranci mada bi volio stranački kongres kao proces koji će otvoriti šansu mlađim kadrovima.

Izetbegović je optimista u pogledu napretka države u narednim godinama, a što se tiče političkih kočnica koje su je dosad sputavale, poručuje političkim partnerima: “Samo treba otpustiti kočnice da bi se došlo do tog cilja”.

Što se tiče formiranja nove izvršne vlasti u Republici Srpskoj, on ne vidi ništa loše u tome da u njoj sudjeluje i koalicija “Domovina” u kojoj je i njegova stranka, a to znači suradnju s Miloradom Dodikom. U učešću “Domovine” on vidi prostor za zastupanje interesa Bošnjaka i drugih koji nisu srpske nacionalnosti u tom entitetu te naglašava da Hrvata i Bošnjaka “tamo ima oko 150.000″.

Međutim, ništa još nije dogovoreno i “Domovina” će participirati u vlasti RS ako se “interesi slože”, zaključio je, potvrđujući da na državnoj razini neće biti koaliranja s Miloradom Dodikom.

Na voditeljevo pitanje o predizbornom obećanju o mogućem otvaranju 100.000 novih radnih mjesta u BiH za 10 godina, Izetbegović je naveo da bi u naredne četiri godine mandata nove vlasti moglo biti otvoreno oko 30.000 radnih mjesta.

Kao dobar primjer navodi projekt obnove hotela “Ruža” u Mostaru, koji će angažirati stotine ljudi, te zaključuje da bi uz kvalitetne projekte u mnogim općinama takav cilj bio dostižan.

Može li država BiH krenuti naprijed, upitao je između ostalog voditelj a Izetbegović odgovorio: “Mora. Dajte da se okrenemo ekonomiji, borbi protiv kriminala, europskom putu zemlje, da ode pozitivnija slika u svijet”.

Založio se za mjere rasterećenja gospodarstva koje će ovom sektoru “unijeti kisik” za donošenje novih zakona ili korekcije dosadašnjih, koje će “popraviti” državni aparat u skladu s europskim standardima.

/Fena/HMS/