Published On: Pet, srp 10th, 2020

IZETBEGOVIĆ: Tražimo mehanizme kojima ćemo se obraniti od nametanja volje hrvatske manjine

HDZ ima tri do četiri puta manje zastupnika od bosansko-bošnjačke komponente u koaliciji. Bez obrazloženja nam HDZ već 18 mjeseci sprječava imenovanje Vlade Federacije BiH, popunjavanje Ustavnog suda već pola godine, prije toga je bio protiv potpisivanja ugovora države sa Islamskom zajednicom. Ne razumijem što je krajnji cilj i domet takve politike – kazao je Izetbegović.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ocijenio je u intervjuu za Fenu da će se u prvim danima sljedećeg tjedna izbistriti slika te da će sljedeće srijede biti prijedlog proračuna za 2020. godinu kao i prijedlog imenovanja ministra sigurnosti pred Zastupnički domom PSBiH i paralelno s tim imenovanja u Vijeću ministara koja su ranije pripremljena.

Odgovarajući na pitanje o novonastaloj situaciji s neusvajanjem državnog proračuna nakon dogovora političkih lidera ovog tjedna Izetbegović je istaknuo da je na sastanku u Istočnom Sarajevu napravljen principijelan dogovor, ali da očigledno nisu precizirani jasno svi detalji.

– A đavo je u detalju. Izostala je kvalitetna sinkronizacija imenovanja i odluka koje donosi Vijeće ministara i domovi Parlamentarne skupštine BiH, a koja se politički vežu – stava je Izetbegović.

Potom je izostala i podrška ministara Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u Vijeću ministara za dnevni red sjednice što je trebao biti i dan kada će Selmo Cikotić (SDA) biti predložen za imenovanje na poziciju ministra sigurnosti.

Na pitanje kakav je stav SDA o tome posebno imajući u vidu da HDZ ne želi prihvatiti Cikotića kao kandidata optužujući ga za zločine u Bugojnu, Izetbegović kaže da optužbe za ratne zločine može kompetentno izreći samo Tužiteljstvo BiH i da je bilo razloga za optužbu prema generalu Cikotiću do nje bi u ovih 27 godina, koliko je proteklo od sukoba uz Bugojnu, sigurno i došlo.

– Selmo Cikotić je bio dobar zapovjednik, dobar ministar, sada je dobar univerzitetski profesor i istaknuti intelektualac i jedina njegova “krivica” spram HDZ-a može biti ta što nije dopustio da se blitz krieg koji je HVO 1993. godine poduzeo spram saveznika iz Armije RBiH u Prozoru, Mostaru, Kiseljaku, Vitezu, ponovi i u Bugojnu – stava je Izetbegović.

Lider SDA osvrnuo se na aktualnu situaciju u vezi s imenovanjem Osmana Mehmedagića na poziciju direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) i cijelu problematiku oko validnosti njegove diplome, kazavši da je OSA pod rukovodstvom Mehmedagića postigla odlične rezultate u borbi protiv organiziranog kriminala koje niko ozbiljan ne dovodi u pitanje.

– Ako je upitna njegova diploma, neka se i ta tvrdnja provjeri. Znam da je studirao na Univerzitetu u Sarajevu, a zatim i na nekim fakultetima izvan Sarajeva. Vjerujem da posjeduje validnu diplomu, a samim time i sve uvjete da nastavi raditi dobar posao za državu i građane – kazao je Izetbegović.

Na tvrdnju HDZ-a da su imenovanja u Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) urađena protuzakonito, Izetbegović napominje da SDA sigurno neće kršiti zakone ove zemlje i nije ih prekršila ni kada je u pitanju izbor članova SIP-a kojima je istekao mandat, podsjećajući da je to pitanje pokrenuto pred Sudom BiH te će se uskoro znati ko je bio u pravu.

Kada je u pitanju novonastala situacija oko imenovanja direktora Uprave za neizravno oporezivanje (UNO), predsjednik SDA Bakir Izetbegović kaže da Bošnjaka, koji čine polovinu stanovništva u BiH, faktički nema u fiskalnom segmentu, a to je protuustavno.

– Ustav traži proporcionalnu zastupljenost. Zašto su u HDZ-u ovako tvrdi možemo samo nagađati. U ovome trenu su nezadovoljni preglasavanjem u vezi imenovanja u SIP-u, ali to nije pravi razlog, jer Upravu neizravnog oporezivanja nisu bili spremni prepustiti ni prije toga – pojašnjava Izetbegović.

Dodao je da on općenito ne razumije krutu politiku HDZ-a, jer “ona uporno provocira Bošnjake i tjera ih da pronađu mehanizme kojim će se obraniti od nametanja volje manjine nad voljom većine u Federalnom i državnom parlamentu”.

– HDZ ima tri do četiri puta manje zastupnika od bosansko-bošnjačke komponente u koaliciji. Bez obrazloženja nam HDZ već 18 mjeseci sprječava imenovanje Vlade Federacije BiH, popunjavanje Ustavnog suda već pola godine, prije toga je bio protiv potpisivanja ugovora države sa Islamskom zajednicom. Ne razumijem što je krajnji cilj i domet takve politike – kazao je Izetbegović.

Na pitanje kako vidi rješenje političke situacije u Bosni i Hercegovini s obzirom na sva otvorena pitanja među koalicionim partnerima, Izetbegović naglašava da je rješenje u striktnom provođenju donesenih zakona i propisanih procedura.

– Imenovanja treba vršiti kronološkim redom, ne preskakati imenovanja koja čekaju od 2018. i 2019. godine i naravno imenovati kadrove koje predlože koalicijski partneri, ukoliko ne postoje zakonske prepreke za to. Nadam se da će to HDZ shvatiti i prihvatiti – možda im se ne dopada Željko Komšić, Selmo Cikotić, Osman Mehmedagić, ali nije njihovo da se, mimo zakona i bez čvrstih argumenata, miješaju u kadroviranje SDA i izbor naših koalicionih partnera – podvukao je Izetbegović.

Osvrnuo se i na najave prosvjeda s “beogradskim scenarijem” u Sarajevu kazavši da Sarajlijama ne treba još jedan problem, pored problema migranata i pored zdravstvenih i ekonomskih problema koje je donijela pandemija koronavirusa.

– Za neusvajanje proračuna i za neizvjesnost održavanja izbora ne snose krivnju stranke sa sjedištem u Sarajevu, već one sa sjedištem u Banjoj Luci i zapadnom Mostaru, ali Banjalučanima i Mostarcima ne pada na pamet da prave prosvjede i kaos u svojim sredinama. Nered kane praviti samo poznati sarajevski političari sa bolesnom željom za vlašću – smatra Izetbegović.

No, kako je zaključio u intervjuu za Fenu, predsjednik SDA, ako se prosvjedi zaista i održe i pretvore u nasilje po beogradskom scenariju ili ako izazovu novi val širenja pandemije u Sarajevu, direktno će biti odgovorni njihovi inspiratori i organizatori i odgovarat će za posljedice.