Published On: Sri, stu 4th, 2015

IZETBEGOVIĆ: Sukob se može dogoditi ako jedna grupa na Balkanu umisli da ima pravo koje se sudara s pravom druge grupe


Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je večers u emisiji Pressing na televiziji N1 da se sukob može dogoditi ako jedna grupa na Balkanu umisli da ima pravo koje se sudara s pravom druge grupe, te da se sudar dva prava rješava ratom.
U emisiji je također gostovao premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je boravio u dvodnevnoj posjeti Sarajevu, rekavši da Srbija u ovom mandatu neće postati dio NATO saveza, te da nedavni prosvjedi i događanja u Crnoj Gori nemaju veze s Rusijom. Također je odbacio navode da je i Srbija umiješana u nerede.
On vjeruje da je njemačka kancelarka Angela Merkel izjavom da bi, ukoliko zemlje EU zatvore granice moglo doći do novih sukoba na Balkanu, željela poručiti da se to ne smije dogoditi.
– Tu nije govorila o Srbiji i BiH, već o drugim problemima na nivou Washingtona, Moskve, Bruxellesa i Berlina. Tu se govorilo o svim slabostima cijele Europe na slučaju izbjeglica. Ipak, ne vidim kome bi to palo napamet – kazao je Vučić.
Izetbegović smatra da je Angela Merkel pretjerala s izjavom.
– Sukob se može dogoditi ako jedna grupa na Balkanu umisli da ima pravo koje se sudara s pravom druge grupe. Sudar dva prava se rješava ratom. Ako budemo imali referendum koji najavljuju SNSD i Dodik, ako misle da olovkom naprave otcjepljenje koje nisu uspjeli tenkovima, tada se ne zna koga mogu uvući u tu spiralu. Bitno je da idemo ka pomirenju – istaknuo je Izetbegović.
Vučić je kazao da, kao što njemu nije bilo teško reći da Srbija priznaje teritorijalni integritet BiH, Izetbegović i drugi trebaju reći, kako bi umirli Republiku Srpsku, da će ona postojati.
– Neki maštaju da Republiku Srpsku olovkom precrtaju, kao što neki maštaju da olovkom mogu precrtati BiH – rekao je Aleksandar Vučić, a Izetbegović je odmah odgovorio: “Prije 15 godina kada sam rekao da nećemo ukinuti RS, niti će oni ukinuti BiH.”
Na pitanje da li će Srbija priznati nezavisnost entiteta Republike Srpske, Vučić je rekao da je najveći interes Srbije stabilnost.
– Kako bi gradili odnose s Bošnjacima ako bi rekli da BiH više ne postoji? Moja obaveza je da štitim interese srpskog naroda i to Srbija garantira Daytonskim sporazumom – naglasio je Vučić, prenosi Fena.
Upitan o komentaru iz Moskve da netko u regiji radi na podizanju tenzija, Vučić je rekao da je dovoljno pogledati situaciju u Makedoniji, Crnoj Gori, Prištini.
– Dovoljno je vidjeti da Rumunjska ostaje bez premijera zbog požara u diskoteci, a imaju najveći rast u EU i najmanji deficit. To je značajno veća ekonomija od naših. Netko nešto organizira, nešto se čudno događa, a mi se kao trebamo praviti da se ništa ne događa. Zato je posjeta BiH potrebna važna da bi mi stabilizirali situaciju, jer dok nema nemira u BiH i Srbiji podnošljivo je – kazao je premijer Srbije za N1 i otkrio da je bilo mnogo želja za ukrajinskim scenarijom u BiH i Srbiji.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare