Izetbegović: SDA neće tražiti nove partnere, Čović: Koalicija s DF-om za nas ne postoji

Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, kazao je danas nakon održanog sastanka s hvatskim članom Predsjedništva BiH i liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, kako za njega Vlada FBiH funkcionira jer ako ministri Demokratske fronte sjede u Vladi i ako će podržat, kako je rekao, reformske zakone on po tome sudi da su oni još uvijek u koaliciji.

– Nećemo tražiti nove partnere u vlasti. Novalić neće pokretati smjene ministara DF-a u Vladi jer su oni rekli da će podržati sve zakone, kazao je Izetbegović. Na novinarski upit je li SBB novi partner u vlasti i je li danas lider HDZ-a Dragan Čović to tražio od njega, Izetbegović je kazao kako Čović takvu stvar nije tražio niti je SDA za takvu stvar.

– Mi želimo da prestanu verbalni ratovi među Bošnjacima, kazao je Izetbegović, javlja Avaz.

Kada je riječ o funkcioniranju koalicije Izebegović i Čović nakon današnjeg sastanka imaju neusuglašene stavove.

Izetbegović je kazao kako za njega još uvijek postoji koalicija SDA, HDZ BiH i DF-a Željka Komšića. Izetbegović kaže kako je iz DF-a dobio obećanje za provođenje svih reformskih zakona.

S druge strane, Dragan Čović kaže kako za njega više ne postoji koalicija s Demokratskom frontom.

– Reformski procesi ne mogu čekati, 42 ruke nisu dovoljne da se izglasa zakon, kazao je Čović. Upitan da prokomentira je li moguća suradnja s Fahrudinom Radončićem i njegovom strankom Savez za bolju budućnost, kazao je kako o tome nije razgovarano. No, on kaže kako ni ta mogućnost nije isključena.

Čović je kazao i da Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH, neće samo pokrenuti proceduru za smjenu ministara koji dolaze iz DF-a. Takođe, Čović je kazao kako nema koalicije bez SDA.

Naime, u zgradi Predsjedništva BiH održan je sastanak Čovića i Izetbegovića nakon što su iz DF-a jučer poručili kako koalicija više ne postoji.

Sastanak je zbog najnovije krize u Vladi FBiH odnosno zbog izlaska Demokratske fronte iz vladajuće koalicije održan u proširenom sastavu.

Reuf Bajrović, član Predjedništva DF-a i ministar energetike i rudarstva, kazao je novinarima ispred zgrade Predsjedništva BiH, da su on i Emir Suljagić, zamjenik ministra obrane BiH, te članovi pravnog tima DF-a održali sastanak kod Milana Dunovića, potpredsjednika FBiH, također iz DF-a, s kojim su razmatrali sljedeće korake u vezi izlaska DF-a iz vlasti.

Bajrović nije želio iznositi detalje dogovora, te je kazao kako će o svemu javnost biti obavještena sljedeći tjedan. Na upit novinara hoće li ministri DF-a u Vladi FBiH podnijeti ostavke, Bajrović je rekao kako očekuje da proceduru njihove smjene pokrene Fadil Novalić, premijer Federacije BiH./HMS/