Published On: Wed, Oct 2nd, 2013

Izetbegović: SDA je otvorena za sve razgovore

Predsjednici i potpredsjednici stranaka iz BiH su jučer imali dobar sastanak na kojem je dogovoren princip izbora članova Predsjedništva BiH i otvoren prostor za usvajanje ustavnog amandmana po kojem bi dva člana Predsjedništva BiH bila birana iz FBiH, a jedan iz RS-a, a bez definiranja etničke pripadnosti.

Ovo je izjavio zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović na konferenciji za medije upriličenoj na Sarajevskom aerodromu.

Dodao je da je bh. liderima ostavljen rok do 10. listopada da pronađu mehanizam koji će onemogućiti nametanje izborne volje, a u skladu s demokratskim standardima u svijetu.

Podsjetio je i da su predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda te entitetski premijeri Nermin Nikšić i Željka Cvijanović jučer razgovarali i o uspostavljanju mehanizma koordinacije, a rok za ovaj prijedlog je također 10. listopad.

Izetbegović je prokomentirao i navode predstavnika pojedinih stranaka da model koji su predlagali SDA i HDZ vodi do dalje podjele BiH te ustvrdio da to nije točno.

”Do 10. listopada nije moguće ponuditi ništa novo. Eventualno možemo razgovarati o prijedlogu koji smo mi ponudili ili o elektorskom modelu. SDA je otvorena za sve razgovore”, istaknuo je.

Dodao je da smatra da bi sve krize koje potresaju BiH u posljednje vrijeme mogle biti izbjegnute da je predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija drugačije reagirao.