Published On: Pon, srp 15th, 2019

Izetbegović s Erdoganom na obilježavanju godišnjice, a i u Sarajevu program obilježavanja godišnjice sprečavanja pokušaja državnog udara Turskoj

Predsjednik Stranke demokratske akcije, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, zajedno s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, sudjelovao je na ceremoniji obilježavanja Dana demokracije i nacionalnog jedinstva u turskom Beştepeu, prenose turski mediji.

Radi se o obilježavanju treće godišnjice pokušaja državnog udara u Turskoj, iza kojeg, kako tvrde vlasti Turske, stoji teroristička organizacija FETO.

Nakon polaganja cvijeća održan je i vjerski program u znak sjećanja na poginule. Na ovom događaju prisustvovao je i potpredsjednik Turske Fuat Oktay.

U Sarajevu je sinoć , u organizaciji Unije internacionalnih demokrata Bosne i Hercegovine (UID), održan program tokom kojeg su prikazani inserti iz noći 15. srpnja 2016., kada je pokušan državni udar u Turskoj.

U okviru obilježavanja 15. srpnja  – Dana demokracije i nacionalnog jedinstva u Turskoj, na Baščaršiji su prikazani inserti zabilježeni tokom pokušaja puča o kojem su informacije dobili kako građani tako i turisti.

Predsjednica UID-a za Bosnu i Hercegovinu Amina Šećerović Kasli za Anadoliju je kazala kako i ove godine, UID organizira niz aktivnosti u regiji, a u sklopu obilježavanja sjećanja na pokušaj puča u Turskoj.

Dodala je kako je cilj prenijeti ono što se događalo u noći 15.srpnja.

– Pojedini ljudi ne mogu sakriti emocije dok gledaju što se dešavalo, te pitaju za detalje. Mi ćemo i dalje nastaviti govoriti istinu o onome što se dogodilo 15. srpnja – poručila je Šećerović Kasli.

Programu je prisustvovao i ambasador Republike Turske u Sarajevu Haldun Koc s porodicom koji je dodao kako se ne smije zaboraviti ono što se dogodilo 15. srpnja, prenosi Faktor.ba

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare