Izetbegović: Riješenje su izvanredni izbori, Lagumdžija kriv za svađu svakoga sa svakim

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je danas da najveću krivicu za stanje u Bosni i Hercegovini, “za svađu svakoga sa svakim, snosi onaj tko je dobio najviše glasova na prošlim izborima, a to je SDP i Zlatko Lagumdžija”.

“Vrijeme je da se tu nešto mijenja. Mislim da bi izvanredni izbori bili rješenje. Siguran sam da bi glasači nakon dve godine iskustva, ovakvog kakvo su imali sa SDP i Lagumdžijom, dobro razmislili kome će povjeriti budućnost”, rekao je Izetbegović.

On je, kako prenose novosti.rs, ocjenio da ono što ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija dvije godine radi nije u redu.

“To su politički preokreti, hirovi, čas je sa HDZ, čas je protiv, čas je s nama, čas je protiv”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović je rekao da se “ne može reći da je Lagumdžija pogriješio” kada je predstavniku Misije BiH pri Ujedinjenim narodima naložio da glasa za Rezoluciju o Siriji.

On je rekao da je Lagumdžija imao njegovu instrukciju da postupi kako je postupio.

“To je sve bilo u okviru ranije dogovorenih stavova o Siriji”, rekao je Izetbegović.

On je rekao da Bosna i Hercegovina mora imati stav o tako jednom važnom političkom i humanitarnom pitanju kakvo je Sirija.

“Ono što se događa u Siriji podsjeća na ono što se događalo u Bosni i Hercegovini. Ne možemo šutjeti. Ne može Ban Ki Moon govoriti o Srebrenici, pa nastaviti o Siriji, a da mi nemamo stav”, rekao je Izetbegović.