Published On: Pet, ruj 16th, 2016

IZETBEGOVIĆ: Referedum o Danu RS je "crvena linija" a Dodik se ponaša kao Bosanac iz vica….

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je snažan lider i vješt političar. Mislim da te kvalitete često koristi u pogrešne svrhe, kreirajući sukobe umjesto da se fokusira na napredak i razvoj, na zajednički interes, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.
Govoreći o referendumu o Danu Republike Srpske Izetbegović je rekao da ne treba pričati o tome šta će se desiti ako RS ne odustane od njega, nego šta će Dodik uraditi.
“Dodik je taj koji je institucije Republike Srpske uvukao u tu protivustavnu i antidejtonsku avanturu kojoj još ne naziremo kraj. U ovom trenutku, u toku su intenzivni diplomatski napori s ciljem da postupci Republike Srpske ostanu u okvirima ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Јasno je da izlazak iz tih okvira može imati nesagledive posljedice, prije svega ukoliko se ispostavi da je ovo probni balon za daleko opasnije referendume koje su Dodik i stranka SNSD najavljivali. Ovaj referendum je crvena linija, eventualni referendum o izdvajanju RS iz BiH, koji je najavljivan za 2018, značio bi njen prelazak, što je i međunarodna zajednica kroz Savjeta za implementaciju mira jasno istakao. Bilo bi dobro da Dodik donese racionalnu odluku u interesu svih građana RS i BiH, te da umjesto referenduma traži modalitet ispunjavanja odluke Ustavnog suda BiH”, smatra Izetbegović.
Istakao je da se ne plaši novog ratnog sukoba, ali je istakao da je zabrinut.
“Zabrinut sam zbog mogućnosti da neko donese krive procjene i na osnovu njih donese krive odluke, pa otvori mogućnost da konfliktna situacija eskalira u direktan sukob. Uvjeren sam da sukob nikome nije u interesu, da od njega niko ne može imati koristi, a svi će imati štetu. Trendove koji vode u pravcu eskalacije moramo na vrijeme zaustaviti da ne bismo poslije svi ispaštali”, rekao je Izetbegović.
 

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x