Published On: Čet, sij 28th, 2016

IZETBEGOVIĆ RADONČIĆU: „Kunem ti se velikim Bogom da s ovim nemam ništa, Tužiteljstvo nam rastura koaliciju“

Sudeći prema dokazima prezentiranim u sudnici, Bakir Izetbegović je, nakon što je doznao za istragu u Tužiteljstvu BiH, poslao Fahrudinu Radončiću poruku.

Ročište o određivanju pritvora Fahrudinu Radončiću završeno je oko 21.45 sati, ali konačna sudska odluka, gotovo posve sigurno, neće biti poznata do danas.

U tom je smislu tužitelj Božo Mihajlović Sudu predočio opširnu prepisku između Zijada Hadžijahića i Bakira Dautbašića, budući da su tijekom prosinca i siječnja bili u stalnom konktaktu.

Bakir Dautbašić je u tim razgovorima prilično jasno davao do znanja Hadžijahiću da će za njegovu suprugu srediti kod Radončića diplomatsko mjesto u Sloveniji ili nekoj drugoj europskoj državi.

U razgovoru koji je između njih dvojice vođen 5. siječnja, Zijad Hadžijahić kaže Dautbašiću kako će „razgovarati s tužiteljem glede ove bivše autonomne pokrajine“.

Dautbašić mu odgovara da je u razgovoru s Radončićem spomenuta diplomatska dužnost u Sloveniji i da imenovanje ide u proceduru.

„Fahro mi je rekao da, ako ne bude mogla Slovenija, bit će prva naredna europska destinacija“, uvjeravao je Bakir Dautbašić svog sugovornika. Hadžijahić mu je odgovorio da bi Minhen bio idealna destinacija.

Tužiteljstvo je, kako piše “Slobodna Bosna” prezentiralo i razgovor koji je Fahrudin Radončić vodio sa stranačkim suradnikom Fuadom Čibukčićem, koji ga je pozvao početkom siječnja da mu javi kako je u Mlinima kod Dubrovnika vidio bivšeg direktora OSA-e Almira Džuvu, u društvu s Azrom Sarić.

„Zaljubljeni par se pozdravlja s nama“, dojavljuje Čibukčić, nakon čega Radončić poziva urednicu u Dnevnom avazu Indiru Ćatić, govori joj da odmah nazove Džuvu i da ga pita da li on to priprema svjedokinju protiv njega.

Nakon što ga Indira Ćatić obavještava kako joj je Almir Džuvo rekao da je na odmoru s djevojkom koja se zove Marijana, Radončić komentira kako je posrijedi “stari udbaški fol”.

„Naći ćemo mi njih, dočekat ćemo ih na granici“, kaže Radončić.

Tužitelj Božo Mihajlović pročitao je, kako piše Slobodna Bosna, uistinu skandalozne poruke koje su međusobno razmjenjivali Bakir Izetbegović i Radončić.

Sudeći prema dokazima prezentiranim u sudnici, Bakir Izetbegović je, nakon što je doznao za istragu u Tužiteljstvu BiH, poslao Fahrudinu Radončiću poruku:

„Sad mi je Osmica javio za Dautbašića, ovi iz Tužiteljstva se baš trude da nam rasture koaliciju“, piše zabrinuti Izetbegović.

Radončić odgovara: „Kako je govorio rahmetli Alija – velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo. Koalicija opstaje, bez obzira da i mene uhapse.“

Na njegovu poruku Izetbegović šalje novu i piše: „A ja ti se velikim Bogom kunem da s ovim nemam veze.“

U svom obraćanju Sudu BiH Fahrudin Radončić je inzistirao da se protiv njega vodi čisti politički proces, i da su “u sukobu sekularistička i neka druga opcija”.

Radončićevi odvjetnici su naveli da se proces od samog početka vodi nezakonito, da je nalog za uhićenje njihovog branjenika izdat zbog sumnje da je počinio kazneno djelo ometanja rada pravosuđa, a da su tek poslije uhićenja obaviješteni o novim kaznenim djelima za koja se sumnjiči.

„Svi su razgovori rekla-kazala, u njima nema ništa kompromitirajuće. Zar vi mislite da je gospodin Radončić, koji je bio ministar sigurnosti BiH, toliko blesav da nije mogao pretpostaviti da se razgovori prisluškuju“, istakao je odvjetnik Dragan Barbarić.

Radončićevi odvjetnici također tvrde da je Bakir Izetbegović prvi pitao predsjednika SBB-a ima li mu koga predložiti za veleposlanika u Sloveniji. Radončić mu je, navodi njegova obrana, predložio Nermanu Hadžijahić i poslao njezinu biografiju, ali je i sam, navodno, bio iznenađen brzinom kojom je Izetbegović imenovanje nove veleposlanice stavio na dnevni red sjednice Predsjedništva BiH.

Tužiteljstvo BiH sumnjiči Fahrudina Radončića da je počinio kazneno djelo udruživanje radi činjenja kaznenog djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi, što se, konkretno, odnosi na imenovanje Nermane Hadžijahić, supruge uposlenika Veleposlanstva SAD-a Zijada Hadžijahića, na funkciju bh. veleposlanice u Sloveniji, podsjeća SB./HMS/