Published On: Tue, Aug 25th, 2015

Izetbegović: Rado ću se odazvati Radončićevu pozivu, SBB i HDZ 1990 dobrodošli u federalnu koaliciju

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, nakon završenog sastanka Kolegija SDA danas u Sarajevu, kazao je da će se vrlo rado odazvati pozivu lidera SBB-a Fahrudina Radončića na sastanak ili sastanak izaslanstava ove dvije stranke kako bi razgovarali o mogućem koaliranju na federalnoj razini, javlja Patria.
Izetbegović je pojasnio da SDA neće raskidati partnerstva niti s jednom strankom s kojom ima potpisan sporazum, a to su za sada HDZBiH, DF, BPS, SBiH i A- SDA.
On je također kazao da je ono što je HDZ dogovorio sa SBB-om dobro došlo za SDA, jer to bi značilo da u Parlamentu FBiH uz SBB i HDZ 1990 ima dvotrećinska većina, i može se raditi na važnim pitanjima kao što je promjena Ustava FBiH.
Međutim, Izetbegović nije mogao reći da ukoliko dođe do rekonstrukcije Vlade FBiH tko će popuniti mjesta ministara iz DF-a.
– SDA nema namjeru nikoga tjerati. Sami partneri neka odluče jesu li u vlasti ili nisu. Ali DF ima i potpredsjednika FBiH koji bi također trebao dati ostavku ukoliko DF odluči izaći iz vlasti. Mi smo spremni podijeliti dio kolača s partnerima koji će to zbilja i biti, istakao je Izetbegović.
On je dodao da što se tiče državne razine, odnosno Vijeća ministara, da je Savez za promjene i dalje partner, te da će tako i ostati. Potcrtao je da SDA s ove razine neće izbacivati DF, ali ako oni odu iz vlasti da će SDA to poštovati i napraviti rekonstrukciju Vijeća ministara u skladu s ranije potpisanim sporazumom.
Što se tiče SNSD-a, Izetbegović je kazao da se ova stranka podrazumijeva samo za federalnoj razini i da je tu dobro došla, a da za državnu razinu, jasno je, ostaju partneri sa Savezom za promjene.
Iz SDA kažu da A- sda, iako je ranije najavljivala, ako SBB bude prihvaćen kao partner od strane SDA, ipak neće odustati od već potpisanog sporazuma. /NAP/HMS/